Můj čas na kafíčko

Hýčkejte svá chodidla

Odložte polobotky a nazujte konečně střevíčky nebo sandály.

Kůže na vašich chodidlech je po zimě suchá, šupinatá a i paty zhrubly a popraskaly. Vaše nohy potřebují pedikúru jako sůl. Poradíme vám, jak je rychle ošetřit!

Chodidla nejsou obdařena velkým počtem mazových žláz, jejich kůže se rychle vysušuje a je drsnější než zbytek těla. Proto je pravidelně ošetřujte krémem a minimálně jednou za měsíc si dopřejte pedikúru. I když to nejlépe zvládne profesionálka, můžete si nohy doma ošetřit taky vy sama.

Jak postupovat:

Při mokré pedikúře musíme nohy namočit minimálně na 10 minut do teplé lázně, která obsahuje lžíci koupelové (i kuchyňské) soli, šťávu z citronu nebo lžíci octa. Do nálevu lze přisypat hrst sušeného měsíčku či heřmánku. Působí regeneračně, rychle hojí odřeniny, otlaky a puchýře.

Po osušení šetrně odstraníme zrohovatělou kůži pemzou, brusnou pastou, kosmetickými špachtlemi a pilníky. Všechny pomůcky koupíte v drogerii, některé rovněž v lékárnách. Ošetřená chodidla pak vyhladíme peelingovým krémem a nohy opláchneme vlažnou vodou. Nehty na nohou stříháme kleštičkami zásadně do rovna, s přibližně milimetrovým okrajem.

Nerovnosti zapilujeme hrubším pilníkem. Kůžičku na prstech nohou nestříháme, změkčenou ji zatlačíme k nehtovému lůžku. Promažeme nohy hydratujícím krémem s deodoračním účinkem. Pokud si však budeme nehty na nohou lakovat, promazávací krém zvolíme až na úplný závěr pedikúry.

Všechny použité nástroje je nutné dezinfikovat. Je praktické a hygienické mít své vlastní, které už nikdo jiný nepoužívá. Suchá pedikúra je vhodná pro lidi trpící vysokým krevním tlakem či cukrovkou. Rozdíl je jediný  místo vody se používají speciální změkčovací přípravky.

Na solný peeling je nejlepší mořská sůl.

Jak správně pečovat?

Nohy udržujte čisté, kůži na patách a chodidlech pravidelně ošetřujte. Dopřávejte si chůzi naboso, spíše však po přírodním terénu (domů si nasbírejte různé kamínky a oblázky). Střídejte obuv, denně vyměňujte ponožky a punčochy. Nenoste příliš úzké boty, způsobíte si bolestivé otlaky na kloubech prstů, deformace či kuří oka.

Při podezření na plísně nebo jiné kožní onemocnění navštivte co nejdřív kožaře nebo se poraďte s pedikérem či podologem. Nohy pravidelně ošetřené pedikúrou, občasné masáže, cvičení, a především kvalitní obuv, to jsou nejdůležitější body péče o vaše chodidla.

Osvědčené triky na unavené nohy:

Každý máme občas oteklé a „bolavé“ šlapky. Existuje však několik spolehlivých cviků, které pomohou:

Položte na zem stránku novin a posaďte se na židli. Uchopte papír prsty nohy a bez pomoci rukou se ho pokuste co nejdůkladněji zmačkat a roztrhat.

Sedněte si na židli tak, aby kolena svírala pravý úhel. Na nárt položte složený ručník a zdvihejte ho směrem ke kolenu, pata zůstane na zemi. Opakujte 20krát s každou nohou.

Přední částí chodidel se postavte na schůdek (například práh), paty nechte na zemi. Pomalu paty zvedejte a vraťte je zpět. Opakujte 30krát.

Vždy kdy je to možné, zvedejte nohy nahoru. U televize si podložte kotníky a občas vstaňte a projděte se.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden