Moje sladké tajemství

I nožky se musejí líbit

A v létě obzvlášť! Období koupání, kdy chodíme naboso, může přispět k tomu, že nás postihne plíseň na nohou.

Ze začátku se nemoc ráda projevuje mezi prsty na nohou, časem může docházet k drobnému olupování kůže a poté se může plíseň šířit dále do nehtů.

Jak se uzdravit?

Ty mají změněnou strukturu a barvu, praskají a lámou se. K léčbě můžeme zvolit přípravky, které zakoupíme v lékárně. Některé původce mykotického onemocnění pouze potlačují, jiné je přímo ničí. S nemocí nám pomohou i bylinky.

K zamezení množení kvasinek slouží například chytrá houba penízovka. Skvělá je také tinktura z česneku a podobně působí i tinktura z japonské houby šiitake. Méně známá je tinktura z červeného lapacha, která se získává z vnitřní části kůry tohoto stromu.

Jaká je prevence?

Ještě lepší je postižení předejít. Vhodnou prevencí proti kožním mykózám je udržovat pokožku v suchu a bránit jejímu zapaření. Podporujte svou imunitu, protože mykózy propukají hlavně při jejím oslabení.

U žen například hrozí propuknutí mykózy po antibiotikách kvůli narušení přirozené poševní mikroflóry. Kvůli hormonálním změnám také trápí ženy častěji mykózy v těhotenství. Doporučuje se omezit konzumaci cukru. Držet se můžete i několika rad, jak přecházet plísni kůže a nehtů na nohou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden