Moje sladké tajemství

I pánevní dno má nemoci

V poslední době se o pánevním dnu často mluví. Co si pod tímto pojmem představit a k čemu vlastně slouží?

Pánevní dno tvoří komplex struktur v oblasti pánve: kosti, svaly, vazy, fascie, orgány, ale také cévy a nervy. Svaly pánevního dna jsou uspořádány v několika vrstvách. Nejhlubší vrstva svalů přechází od kosti stydké ke kostrči, střední vrstva svalů se nachází mezi sedacími kostmi a kostí stydkou a povrchovou vrstvu tvoří svěrač močové trubice a konečníku.

Jakou důležitou funkci má pánevní dno?

Pánevní dno podpírá orgány pánve, podílí se na vyprazdňování, je součástí stabilizačního systému našeho těla a slouží jako porodní cesta. Dysfunkce pánevního dna může způsobit například funkční neplodnost u muže i ženy, poruchy močení a problémy v oblasti sexuální.

Důležité je zmínit, že na stav našeho pánevního dna má také velký vliv stres a naše celkové emoční nastavení. Proto není možné řešit obtíže pánevního dna odděleně, ale vždy je třeba vyšetřit pacienta komplexně a v souvislostech.

Jak probíhá vyšetření pánevního dna?

Pokud vás trápí dysfunkce pánevního dna, měly byste coby ženy jako první zamířit ke gynekologovi, který vyloučí jiné než funkční onemocnění. Muže by měl vyšetřit jiný specialista. Poté zajděte k fyzioterapeutovi, který provede vyšetření pánevního dna. Ten se vás nejdřív zeptá na všechny souvislosti ohledně vašeho zdraví a pak vás vyšetří.

Vyšetření pánevního dna je možné provést přes konečník nebo přes pochvu. Není se však čeho obávat, vyšetření není bolestivé a zkušený a empatický fyzioterapeut vždy bude vyšetřovat tak, aby pro vás vyšetření nebylo nepříjemné, a nebude dělat nic, co mu nedovolíte a na čem se spolu předem nedomluvíte.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden