Moje šťastná hvězda

I po čtyřiceti letech si mají o čem povídat

«Báječně vypadající herec JIŘÍ BARTOŠKA (72) stále přitahuje ženy všech věkových kategorií. I proto je poněkud překvapivé, že je už přes čtyřicet let šťastně zamilovaný do své manželky ANDREY BARTOŠKOVÉ (67).

Nestárnoucí Jiří Bartoška (72) patří od mládí k velmi atraktivním mužům. Na tomto faktu nemohly nic změnit ani přibývající roky. Sympatickému Barťákovi, jak mu kolegové přezdívají, sluší šedivějící vlasy i každá vráska. O soukromí Jiřího Bartošky se však stále ví jen velmi málo.

Švandová ho přivedla k herectví

Pokud se na veřejnost přece jen dostanou nějaké zajímavé informace, obvykle je na sebe prozradí herec sám. Nedávno třeba řekl, že měl už od mládí slabost pro krásné ženy a dívky.

Jedna z nich, jeho dávná spolužačka z pardubického gymnázia Jana Švandová (72), ho prý dokonce přivedla k herectví. „Jirka moc hezky maluje a já jsem chtěla studovat archeologii,“ vzpomínala Jana, kterou pro umění kdysi nadchlalegendární herečka Věra Galatíková (†69).

Švandová se brzy na její popud přihlásila na brněnskou JAMU a tam se v ročníku sešla s půvabnou Eliškou Balzerovou (70). Jana později vyprávěla, že zatímco byl Jiří na vojně, tak si ona a Eliška říkaly, že tento hezký kluk by se hodil do filmu. A přihlásily ho na JAMU také.

Má obrovské kouzlo osobnosti

Jiřího na školu přijali a tehdejší profesorka obě budoucí herečky potom chválila: „Holky, ten se vám povedl! Byla by škoda, aby seděl zavřený v ateliéru a maloval.“ Následující roky ukázaly, že dostat pohledného mladíka k filmu byl dobrý nápad.

Vždyť Barťák si jen v posledních letech zahrál v takových skvostech, jako byly komedie Líbáš jako bůh, Líbáš jako ďábel či Teorie tygra. V těch všech ukázal nejen svůj vynikající herecký talent, ale i obrovské kouzlo osobnosti, kterým stále disponuje.

Ačkoli je Bartoška i po sedmdesátce považován za jednoho z nejpřitažlivějších mužů českého showbyznysu, on sám se nad tím vůbec nezamýšlí, právě naopak. Už přes čtyřicet let je zamilovaný do své ženy, archeoložky Andrey Bartoškové (67), s níž má syna Janka (33) a dceru Kateřinu (31).

Byl to něžný bouřlivák

Svou pověst nestárnoucího idolu žen si Bartoška vysvětluje tím, že v dobách svého mládí měřil metr osmdesát a měl černé vlasy. A že ve svých rolích nikdy neopouštěl těhotné ženy a nekopal do psů.

Dokonce říká, že takové hodnocení pro něj nemá vůbec žádnou váhu. Jiří si se svojí přitažlivostí zřejmě neláme hlavu i proto, že je už víc než čtyřicet let šťastně ženatý.

Jeho paní, archeoložka Andrea Bartošková, navíc vypadá stále výborně a obléká se lépe než většina našich celebrit. A jak se zdá, ti dva jsou do sebe pořád osudově zamilovaní.

Nejdřív měl oči jen pro Elišku

I po tolika letech se k sobě chovají velmi pozorně a něžně se vodí za ruce. Poslední dobou to vypadá, jako by Bartoška a jeho sympatická manželka popírali přírodní zákony.

Andree to pořád moc sluší a on je zkrátka charismatický sympaťák. Kamarádka obou manželů, herečka Eliška Balzerová, se nedávno dokonce vyjádřila, že s přibývajícími roky je Barťák, jak mu jeho přátelé říkají, čím dál zajímavější a přitažlivější chlap.

Snad si i mnohokrát vzpomněla na to, že se Jiří kdysi zamiloval nejprve do ní. Bartoška byl totiž díky svému atraktivnímu zevnějšku už na škole idolem žen a dívek.

Jenže on měl tehdy údajně oči jenom pro jedinou, tehdejší začínající hvězdu Elišku Havránkovou, dnes Balzerovou. Pro ni však byl Jiří jen jedním z mnoha studentů, kteří se kolem ní točili, a tak šlo pouze o platonickou lásku.

Na své manželce je závislý

Kdoví, jestli dnes není Elišce trochu líto, že o Jiřího tehdy nestála. Vždyť z pozice rodinné přítelkyně jistě obdivuje stálost jeho charakteru a věrnost manželce. „Já tvrdím, že jsem Andreu vyhrál ve sportce, a proto už další jackpoty nemůžu trefit,“ říká stále zamilovaný Bartoška o své krásné ženě.

A protože si moc dobře uvědomuje, že pěstovat a hýčkat si partnerský vztah není vůbec jednoduché, stále se o to neúnavně snaží. Někdy to dokonce vypadá, že je Bartoška na Andree přímo závislý. Když jeho žena tráví léto na archeologických vykopávkách, on si stýská: „Proboha, ať už se konečně vrátí domů.“

Stále si mají o čem povídat

Protože je Andrea, která patrně dala na manželovu radu, poněkud skoupá vůči médiím, moc toho o ní vlastně nevíme. Snad jen to, že má velmi zajímavou profesi, je totiž archeoložka.

Jiří si velmi pochvaluje, že mají oba tak rozdílná povolání. „Je báječné, že si máme stále co povídat,“ říká charismatický herec. A také tvrdí, že základem jejich dlouholeté pevné lásky je tolerance a vzájemná úcta.

Když totiž krása pomine, je důležité, aby ve vztahu ještě něco zůstalo. Oni dva si prý neustále váží jeden druhého a chovají se v úctě. A nejhezčí na jejich vztahu je, že spolu umějí stárnout. Oběma také přibývající roky náramně sluší.

Kvůli rakovině přišel o vlasy

Bohužel ani jim se v posledních letech nevyhnuly vážné starosti. Před několika lety Jiří vážně onemocněl rakovinou mízních uzlin. A cesta k jeho uzdravení byla
trnitá.

Musel podstoupit sérii chemoterapií, kvůli kterým dokonce přišel o vlasy. Bartoška se s tím však vyrovnal po svém. Nesnažil se to nijak skrývat a klidně chodil bez čepice. Sympatický herec je totiž přesvědčený, že se z této nemoci dělá mnohdy větší strašák, než je nutné.

Do Varů přilákal mnoho hvězd

Sympatický manželský pár Jří Bartoška a jeho žena Andrea se stále těší velké úctě, a to především v Karlových Varech. Ostatně, není se vůbec čemu divit.

Vždyť právě díky prezidentovi karlovarského festivalu Jiřímu Bartoškovi se každoročně do našeho největšího lázeňského města sjíždějí největší hvězdy světové kinematografie. A všichni to moc dobře vědí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden