Moje šťastná hvězda

I Zdeněk Svěrák má své velké problémy

Jak ho trápí zdraví?

Režisér, herec a textař ZDENĚK SVĚRÁK (80) nedávno oslavil životní jubileum. Při té příležitosti prozradil, že se ale prý stále hledá. V čem? Pořád nepřišel na to, jak vypadá univerzální recept na život, a trápí ho neduhy stáří.

Málokdo by to řekl, ale i Zdeňka Svěráka prý občas přepadne stařecká úzkost, jak sám tvrdí. Mnohem horší deprese prý ale odehnal. Těžké období však prý prožívá, když skoná někdo z jeho blízkých přátel nebo z okruhu rodiny.

Vždyť v posledních letech přišel o tolik kolegů z milovaného Divadla Járy Cimrmanna. Čeho se nejvíce obává? „Když vidím v televizi někoho z mých skomírajících kolegů, často své ženě kladu na srdce, aby mě už v takovém stavu nikam nepouštěla. Tak doufám, že je ke mně upřímná,“ směje se pětinásobný děda, který neduhy stáří pociťuje hlavně po ránu.

Z čeho má největší strach?

„Dlouho mi trvá, než se rozchodím, a vůbec nejhorší je ta únava. Kdybych si nedal po ránu pořádnou sprchu, možná bych se už ani neprobral,“ svěřuje se. Snaží se prý stále udržovat, ale zrak se zhoršuje a paměť občas taky zlobí. Nad vodou ho prý drží vnoučata a také rád chodí do přírody

„Nejraději pochoduji sám a dávám si pozor, abych při chůzi neměl ruce na zadku, jak to my důchodci míváme. Ty potvory mi tam ale vždy stejně vlezou,“ žertuje herec, který prý ani ve svých 80 letech nenašel univerzální recept na život. „Asi mi bude navždycky zatajen,“ prohlašuje umělec.

Jde na to chytře po svém

Když se má prý objevit před publikem, není to jednoduché, ale přízeň ho zároveň nabíjí energií.  Své příznivce nechce zklamat a často musí brzy vstávat, aby se připravil. Nevzdává se ani svých plánů a jeho snem je ještě natočit film se synem JANEM (51) na motivy své knížky pro děti. Neměl by se ale spíš šetřit? Dělání, dělání, všechny smutky zahání.

To je řešení, které na Zdeňka prý působí nejpříznivěji. Práce je pro staršího ze Svěráků evidentně vším. Když připravuje scénář a nejde o animovanou nebo loutkovou záležitost, vždy pro sebe hledá uplatnění.

Dokonce když psal Tmavomodrý svět, který byl o mladých letcích, vetknul do scénáře postavu starého metaře, který se vždy projde po ranveji. Jeho syn nechápal a zeptal se táty, co to znamená. „Víš, ten film je o mladých klucích a já bych si tam jinak nezahrál,“ přiznal se synovi Zdeněk ke svému kulišáckému nápadu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden