Moje šťastná hvězda

Ilona Svobodová utápí žal po manželovi v práci

K dobrému rozpoložení si pomáhá vínem

V září to budou dva roky, co tvář seriálu Ulice ILONA SVOBODOVÁ (55) přišla o manžela PETRA SKOUMALA (†76). Smutek se snaží nedávat najevo, ale z toho, jak od té doby žije, je zřejmé, že se s těžkou ztrátou dosud nevyrovnala.

Herečka se řídí známým pravidlem, že bolest se nejlépe překonává tím, že pro ni člověk nemá ve svém nabitém programu prostor. Aneb čím víc práce, čím víc činností, které vyžadují soustředění, tím lépe. Z toho důvodu Ilona Svobodová dělá vše proto, aby byla maximálně vytížená.

„Práce mám opravdu naštěstí hodně,“ říká s tím, že je vděčná za každou nabídku. Jakmile by zvolnila, dostavil by se ten stav beznaděje, kterého se už přes rok a půl snaží zbavit. Obzvlášť divadlo jí hodně pomáhá. Slouží jí jako super forma terapie.

„Na jevišti se skvěle vykřičím a vybrečím,“ vysvětluje. I tam se ale najdou slabé chvilky. Stává se prý, že nějaká scéna nebo replika, která předtím nebyla nijak zvláštní, jí teď něco kolem manžela připomene a herečka se musí hodně snažit, aby to na sobě nedala znát.

I tyto zdánlivé drobnosti měly patrně vliv na nepříjemnou nedávnou zkušenost. Je to teprve několik měsíců, co se vysoké pracovní tempo podepsalo na jejím zdraví. „Loni na podzim mě to trochu semlelo,“ přiznává.

Nechce prozradit, jak konkrétně, ale od té doby se přece jen více hlídá. „Dala jsem si podmínku, že budu víc odpočívat, abych zase nezkolabovala.“

V nekonečném seriálu Ulice hraje s přestávkami už 11 let.

Odpočinek nebo detox?

Opravdu je za snahou herečky více odpočívat jen strach z přepracování? Nebo příležitostné volno vyžaduje její vášeň k vínu? Svobodová nijak netají, že obzvláště v posledních dvou letech si život bez dobrého vína neumí představit.

V jeho konzumaci možná hledá otázku na to, proč zrovna ona, proč zrovna její manžel, kterého stále zásadním způsobem postrádá. Byl pro ni jistotou, že na životní trable nikdy nebude sama. Od jeho smrti jí jistota, kterou nazývá životní kotvou, chybí.

Není tedy skutečným důvodem její touhy po odpočinku práce, ale pití?

Zajistila si zásoby

Svobodová přiznává, že je velký labužník. Že si život bez vína neumí představit, dosvědčuje fakt, že si pro svou tekutou vášeň dokonce zařídila předplatné.Přitom je alergická na lepek. A jak známo, bezlepkové potraviny, tím spíše víno, je násobně dražší než normální. Na to ale herečka nehledí. „Mám tak zajištěný každoměsíční přísun unikátních světových vín,“ pochvaluje si.

Nepohrdne však ani českými víny. „Moravská vína mám taky samozřejmě ráda a piju je často,“ ujišťuje. Její vášeň by ale tímhle tempem mohla brzy přerůst v závislost. Snad ví, co dělá.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden