Můj kousek štěstí

Infarkt u žen vypadá jinak

Stává se vám, že poslední dobou špatně spíte, při chůzi do schodů lapáte po dechu a občas téměř padáte únavou?  

Může to být jen stres, ale dost možná také varování před hrozícím infarktem. Ženské srdce je jiné než to mužské a podle toho se i chová, což bohužel mnoho žen netuší. A i infarkt je dost jiný.

Pálení žáhy i ledový pot

Část z nich sice pociťuje bolest na hrudi stejně jako muži, ale většina má příznaky úplně jiného druhu, a to už celou řadu týdnů před samotným záchvatem. Trpí například dušností, slabostí a únavou, stěžují si na pálení žáhy, potíže se spaním, nepříjemný tlak v horní části břicha nebo prudké návaly studeného potu. Problém je, že ženy těmto příznakům nevěnují zpravidla pozornost, a to ze dvou důvodů. Mají ve zvyku myslet víc na své blízké, než na sebe, a často tyto symptomy zaměňují s běžnými potížemi, jako je stres, viróza či rozladěné zažívání.

Veliká únava

Na co je třeba dát si pozor? Mnoho žen cítí při infarktu tak silnou únavu, že je pro ně skoro nemožné zvednout se ze židle a vzít si z kuchyně hrnek s čajem, nebo dojít do koupelny. Ve chvíli, kdy nemáte sílu zvládnout ani tak jednoduché činnosti, na nic nečekejte a volejte záchranku. Dalším varovným signálem jsou bolesti v pažích, zádech, krku a čelistech, které vás mohou probudit ze spánku. Může se objevit i bolest na hrudi, ale kdekoli, nejen na levé straně. Většina pacientek popisuje spíš než bolest nepříjemný svíravý pocit, jako když vám někdo sevře hrudník do svěráku. Při infarktu se dostaví i bolest a nepříjemný pocit v žaludku, jako kdyby v něm ležel kámen. Normální nejsou ani návaly ledového potu a dýchavičnost.

Infarkt odhalí krevní testy

Dnes už naštěstí existují vysoce citlivé testy, které během několika hodin určí přesnou diagnózu. V případě infarktu se totiž v krvi objeví speciální bílkovina troponin, která se uvolňuje pouze, dojde-li k poškození srdce. Za normálních okolností je koncentrace troponinu v krvi velmi nízká, při infarktu ale prudce stoupne a může zůstat znatelně zvýšená i celé následující dva týdny. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden