Italská Focaccia s rajčátky

Suroviny:  10 g čerstvého droždí (¼ kostky)  1 lžička cukru krupice  250 g hladké mouky  1 lžička soli  250 ml vlažné vody  2 lžíce olivového oleje  1 velká hrst cherry rajčat  2–3 snítky rozmarýnu  hladká mouka na poprášení

Postup: Do velké mísy rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a mícháme, až vznikne řídká kašička. Prosejeme na ni mouku, osolíme ji, přilijeme vodu a 1 lžíci oleje. Promícháme a hněteme vařečkou zhruba 5 minut, těsto začne houstnout a spojovat se. Použít můžeme i kuchyňský robot s hnětacím hákem. Hotové těsto posypeme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a necháme těsto na teplém místě 1,5 hodiny kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

Plech vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 230 °C. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a prsty ho vytahujeme do tvaru placky. Těsto příliš nemačkáme, aby v něm zůstaly bublinky a bylo po upečení nadýchané a zároveň křupavé.

Položíme ho na připravený plech, potřeme zbylým olejem, lehce do něj vmáčkneme cherry rajčátka, posypeme ho rozmarýnem a pečeme v troubě 15–20 minut dozlatova. TIP: Focacciu můžeme ochutit pokaždé jinak.

Před pečením ji posypeme drhnutým rozmarýnem nebo tymiánem, nakrájenými rajčaty (čerstvými nebo sušenými), olivami, ořechy nebo plátky cibule.

reklama
reklama

Komentáře