1,25 hrnku mrkve nakrájené na centimetrová kolečka
1 hrnek celeru na kostičky
6 stroužků pečeného česneku
6,5 hrnku zeleninového vývaru
2 plechovky krájených rajčat cca 400 g
1,5 lžíce pesta
1,5 hrnku těstovinové rýže orzo
1/2 lžiček sušeného tymiánu
1/2 lžič. směsi italských bylinek
½ lžič. oregana
3 hrnky baby špenátu
sůl a pepř
Postup:
V hrnci rozehřejeme olej na středně vysokém plameni. Přidáme cibuli a restujeme asi 4–5 minut, dokud nebude dostatečně měkká. Přidáme mrkev, celer, pečený česnek a restujeme další 3 minuty. Přilijeme vývar společně s rajčaty, pestem, orzem, kořením a promícháme. Snižíme teplotu na střední plamen a necháme orzo těstoviny uvařit al dente (cca 10 minut, ale rozhodně průběžně kontrolujeme a promícháváme). Těsně před podáváním přidáme špenát a vaříme další minutu. Dochutíme solí, pepřem a podáváme.
Také si užíváte pocit štěstí, když rozbalujete dárky, kde na vás čeká překvapení? Potěšte takhle i své chuťové buňky. Jednou se vám na jazyku po rozkousnutí rozplyne omamná chuť vynikající čokolády nebo chutného sýra s masem. Bábovička s čokoládovou perlou Suroviny: 2 vejce, 2 ...
Také si užíváte pocit štěstí, když rozbalujete dárky, kde na vás čeká překvapení? Potěšte takhle i své chuťové buňky. Jednou se vám na jazyku po rozkousnutí rozplyne omamná chuť vynikající čokolády nebo chutného sýra s masem. Bábovička s čokoládovou perlou Suroviny: 2 vejce, 2 ...
Snad už máme před sebou poslední chladné dny. Proto se rozloučíme se zimou ve velkém stylu. Zkuste teplé nápoje, které vám osladí i okoření život. Exotická sangrie s pomerančovou šťávou Přísady na 4 hrnky:3 pomeranče, 2 jablka, 2 citrony, 2 badyány, 2 skořicové tyčinky, 1 kostka ...
Snad už máme před sebou poslední chladné dny. Proto se rozloučíme se zimou ve velkém stylu. Zkuste teplé nápoje, které vám osladí i okoření život. Exotická sangrie s pomerančovou šťávou Přísady na 4 hrnky:3 pomeranče, 2 jablka, 2 citrony, 2 badyány, 2 skořicové tyčinky, 1 kostka ...
Exotika s kuřecím masem v české kuchyni Tato indická směs jistě zaujme dospělé jedlíky, pro malé děti však tento pikantní pokrm není příliš vhodný. Suroviny: 1 balení indické kuřecí pánve DZ Klatovy, ananas (čerstvý nebo kompotovaný) nakrájený na kostičky, 3 chilli papričky, ...
Exotika s kuřecím masem v české kuchyni Tato indická směs jistě zaujme dospělé jedlíky, pro malé děti však tento pikantní pokrm není příliš vhodný. Suroviny: 1 balení indické kuřecí pánve DZ Klatovy, ananas (čerstvý nebo kompotovaný) nakrájený na kostičky, 3 chilli papričky, ...
Drůbeží maso je nejčastěji používaným masem v naší kuchyni. Vytlačilo i naše tradiční vepřové a hovězí. Nezůstávejte ale jen u kuřete. Máme pro vás recepty na další drůbež, na které si skvěle pochutnáte. Kachna na jablkách Suroviny na 4 porce: 1 kachna, 2 stroužky česneku, 2 ...
Drůbeží maso je nejčastěji používaným masem v naší kuchyni. Vytlačilo i naše tradiční vepřové a hovězí. Nezůstávejte ale jen u kuřete. Máme pro vás recepty na další drůbež, na které si skvěle pochutnáte. Kachna na jablkách Suroviny na 4 porce: 1 kachna, 2 stroužky česneku, 2 ...
Příprava: 50 minut, Náročnost: 3, Cena: 90 Kč Možná by se toto hlavní jídlo dalo nazvat „Čína po česku“. Suroviny: prsa z kuřete menší cuketa1 střední cibule 1 větší mrkev 1 paprika 1 – 2 rajská jablíčka olej, mletý či nastrouhaný česnek (1 strouček) ½ lžičky ...
Příprava: 50 minut, Náročnost: 3, Cena: 90 Kč Možná by se toto hlavní jídlo dalo nazvat „Čína po česku“. Suroviny: prsa z kuřete menší cuketa1 střední cibule 1 větší mrkev 1 paprika 1 – 2 rajská jablíčka olej, mletý či nastrouhaný česnek (1 strouček) ½ lžičky ...
Velikonoce jsou podobně jako Vánoce náročné na kuchařské přípravy. Čekáme hosty, koledníky, scházejí se rodiny. Co jim nabídnout? Zkusme letos kromě sladké a slané klasiky i něco, co běžně na našem jídelníčku nebývá. Velikonoční mazanec Suroviny: 300 g hladké mouky, 1 lžička ...
Velikonoce jsou podobně jako Vánoce náročné na kuchařské přípravy. Čekáme hosty, koledníky, scházejí se rodiny. Co jim nabídnout? Zkusme letos kromě sladké a slané klasiky i něco, co běžně na našem jídelníčku nebývá. Velikonoční mazanec Suroviny: 300 g hladké mouky, 1 lžička ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 3, Cena: 80 Kč Recept na tyto čokoládové řezy s oříšky nám svěřil sám šéfkuchař Jaroslav Béza z Petite France Boulangerie & Patisserie. Suroviny: 90 g hladká mouka 225 g cukr krystal 5 vajec 315 g máslo 165 g hořká čokoláda 150 g vlašské ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 3, Cena: 80 Kč Recept na tyto čokoládové řezy s oříšky nám svěřil sám šéfkuchař Jaroslav Béza z Petite France Boulangerie & Patisserie. Suroviny: 90 g hladká mouka 225 g cukr krystal 5 vajec 315 g máslo 165 g hořká čokoláda 150 g vlašské ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 2, Cena: 60 Kč Chutný čokoládový chlazený dezert pohladí vaše chuťové pohárky. Z dávky vytvoříte 5 – 6 porcí. Pěna získá dobrou konzistenci stejně z odtučněného jako z polotučného tvarohu. Suroviny: 250ml smetany ke šlehání 250 g měkkého tvaru (ve ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 2, Cena: 60 Kč Chutný čokoládový chlazený dezert pohladí vaše chuťové pohárky. Z dávky vytvoříte 5 – 6 porcí. Pěna získá dobrou konzistenci stejně z odtučněného jako z polotučného tvarohu. Suroviny: 250ml smetany ke šlehání 250 g měkkého tvaru (ve ...
Suroviny: 1 cibule 200 g čerstvých lišek 1 litr vývaru 2 brambory 200 ml smetany ke šlehání 1 lžíce octa cukr sůl kmín kousek másla Postup: Lišky dobře očistěte, případně je propláchněte ve vodě. Ty větší můžete pokrájet. Na pánvi na másle osmažte nadrobno nakrájenou cibuli ...
Suroviny: 1 cibule 200 g čerstvých lišek 1 litr vývaru 2 brambory 200 ml smetany ke šlehání 1 lžíce octa cukr sůl kmín kousek másla Postup: Lišky dobře očistěte, případně je propláchněte ve vodě. Ty větší můžete pokrájet. Na pánvi na másle osmažte nadrobno nakrájenou cibuli ...
Nejen ovoce a zelenina, k typickým plodům podzimu patří i slaďoučké rudé šípky plné vitaminu C. Připravte si z nich na zimu výborný sirup pro podporu imunity. Potřebujete: ✿ 1 kg šípků✿ 1,5 l vody✿ 1,5 kg cukru✿ 1 pomeranč✿ 1 citron✿ 5 lžic medu 1. Šípky důkladně omyjte, pak je ...
Nejen ovoce a zelenina, k typickým plodům podzimu patří i slaďoučké rudé šípky plné vitaminu C. Připravte si z nich na zimu výborný sirup pro podporu imunity. Potřebujete: ✿ 1 kg šípků✿ 1,5 l vody✿ 1,5 kg cukru✿ 1 pomeranč✿ 1 citron✿ 5 lžic medu 1. Šípky důkladně omyjte, pak je ...
Ačkoli tomu možná nevěříte, koláč je skutečně výborný a chutná dospělým i dětem.Na korpus:špetka soli 120 g másla 50 ml vody180 g hladké mouky 20 g třtinového cukruNa náplň:400 g dýňového pyré 3 vejce 1 lžička mleté skořice 2 ks hřebíčku 120 ml smetany ke šlehání 100 g ...
Ačkoli tomu možná nevěříte, koláč je skutečně výborný a chutná dospělým i dětem.Na korpus:špetka soli 120 g másla 50 ml vody180 g hladké mouky 20 g třtinového cukruNa náplň:400 g dýňového pyré 3 vejce 1 lžička mleté skořice 2 ks hřebíčku 120 ml smetany ke šlehání 100 g ...
Mleté maso milují snad úplně všichni a roláda není ani pracná. Ingredience: na 4 porce ● 1 kg mletého vepřového masa● 1,5 dl kondenzovaného mléka● 2 lžíce oleje● 1 lžička soli● 1/2 lžíce koření na mleté maso Náplň: ● 300 g šunky● 7 vajec● 2 lžíce oleje● 2 lžíce ...
Mleté maso milují snad úplně všichni a roláda není ani pracná. Ingredience: na 4 porce ● 1 kg mletého vepřového masa● 1,5 dl kondenzovaného mléka● 2 lžíce oleje● 1 lžička soli● 1/2 lžíce koření na mleté maso Náplň: ● 300 g šunky● 7 vajec● 2 lžíce oleje● 2 lžíce ...
Suroviny: 1 kg hovězího masa 5 cibulí 200 g čerstvých hub 2 lžíce sádla 3 lžíce hladké mouky 3 lžíce rajčatového protlaku 3 stroužky česneku 2 lžičky kmínu sladká paprika sůl pepř Postup: Ve velkém hrnci rozpalte sádlo a přidejte do něj nakrájenou cibuli. Tu na středním plameni ...
Suroviny: 1 kg hovězího masa 5 cibulí 200 g čerstvých hub 2 lžíce sádla 3 lžíce hladké mouky 3 lžíce rajčatového protlaku 3 stroužky česneku 2 lžičky kmínu sladká paprika sůl pepř Postup: Ve velkém hrnci rozpalte sádlo a přidejte do něj nakrájenou cibuli. Tu na středním plameni ...
Jablka patří také ke klasickým podzimním plodům. Dají se zpracovat na kompoty, mošty, calvados… nebo jako výborný džem. Potřebujete: ✿ 2 kg jablek✿ 1 kg cukru✿ 6 hřebíčků✿ 1 vanilkový lusk✿ 1 celou skořici✿ 1 sáček ovocného pektinu 1. Jablka omyjte a rozdělte na dvě stejné ...
Jablka patří také ke klasickým podzimním plodům. Dají se zpracovat na kompoty, mošty, calvados… nebo jako výborný džem. Potřebujete: ✿ 2 kg jablek✿ 1 kg cukru✿ 6 hřebíčků✿ 1 vanilkový lusk✿ 1 celou skořici✿ 1 sáček ovocného pektinu 1. Jablka omyjte a rozdělte na dvě stejné ...
Dýňová polévka zahřeje i zasytí. A to je během chladných večerů to nejlepší. Suroviny:1 větší dýně hokaido1 polévková lžíce kari koření1 velká cibuleolivový olej na restování200 ml smetany ke šlehánízakysaná smetana na ozdobusůl, pepřčerstvá bylinka na ozdobuPostup:Dýni si ...
Dýňová polévka zahřeje i zasytí. A to je během chladných večerů to nejlepší. Suroviny:1 větší dýně hokaido1 polévková lžíce kari koření1 velká cibuleolivový olej na restování200 ml smetany ke šlehánízakysaná smetana na ozdobusůl, pepřčerstvá bylinka na ozdobuPostup:Dýni si ...
Tenhle džem ze zralých hrušek ozvláštněný lahodnou chutí karamelu si prostě zamilujete. Potřebujete: ✿ 1 g hrušek✿ 300 g cukru✿ 1 sáček ovocného pektinu✿ 300 ml hruškového moštu nebo džusu✿ 2 citrony 1. Hrušky omyjte, zbavte jádřinců a i se slupkou nakrájejte je na malé ...
Tenhle džem ze zralých hrušek ozvláštněný lahodnou chutí karamelu si prostě zamilujete. Potřebujete: ✿ 1 g hrušek✿ 300 g cukru✿ 1 sáček ovocného pektinu✿ 300 ml hruškového moštu nebo džusu✿ 2 citrony 1. Hrušky omyjte, zbavte jádřinců a i se slupkou nakrájejte je na malé ...
Herecké osobnosti první velikosti na jednom jevišti nabízí vyhlášené Divadlo Kalich, které je vedle precizně provedených muzikálů vyhlášené také svým výběrem výborně napsaných komedií, do kterých zve ty největší české hvězdy. Díky tomu si Divadlo Kalich rychle vybudovalo pověst elitního hereckého klubu, v jehož komediích se vždy potkáte s nejoblíbenějšími hereckými tvářemi. Činoherní repertoár divadla
Nejlépe chutná na čerstvém chlebu, ale při oslavách do ní můžete namáčet na silnější proužky nakrájenou mrkev nebo řapíkatý celer. Suroviny 200 g žluté nebo červené čočky 200 ml vody 2 stroužk
Existuje spousta prostředků, které kynutí pomohou či nakypří těsto. Někdy jsme ovšem na rozpacích, jaký vybrat. Použít můžeme prášek do pečiva, jedlou sodu, vinný kámen nebo droždí, a to jak sušené, tak čerstvé. Droždí Potřebujeme je do všech kynutých těst. V těch nám různé kypřicí prášky moc nepomohou. Droždí totiž zachovává v kynutých těstech šťavnatost a jemnost,
Nádherný byt s desítkou rozmanitých luxusních pokojů představuje esenci dokonalého souznění orientální atmosféry se soudobou precizností, tak typickou pro nábytek a doplňky společnosti Covet House, je
Naletěli jsme podvodníkovi a dostali se do nepředstavitelných potíží. Zuřila jsem, že se můj muž uzavřel do sebe, pořád si něco maloval, dlabal ve dřevě a mumlal si při tom. Může se to stát opravdu každému, jak jsme si vyzkoušeli v naší rodině. V podnikání je zapotřebí se opřít o velmi zdatného odborníka, aby se vám na kobylku nedostal nějaký
„Doneste mi další víno,“ rozkáže římský císař Caligula, když se usadí na jednom z bohatě zdobených lehátek na přídi své obrovské lodi. Plaví se s ní rád, nejčastěji po hladině sopečného jezera Nemi, k
Restaurace Babiččina zahrada je už od léta desetiletá. Krásný věk, to bezpochyby. Spokojení zákazníci se vracejí a noví přibývají. Neustále větší zájem ovšem není na úkor gastronomického zážitku. Vždy
Vedla jsem hrozný život. Pila jsem až příliš a ten den se mi to málem vymstilo. Usnula jsem s cigaretou v ruce… Když si děti založily své rodiny, zůstala jsem sama, protože se odstěhovaly příliš daleko. Manžel mě opustil, v práci jsem si nerozuměla s mladými kolegyněmi a nejlepší kamarádka mi zemřela. Krátce nato mi umřel i pes, jediná bytost, kterou jsem
Komteska skrz zdobenou škrabošku znuděně pokukuje po královském páru. Přemýšlí, kolik peněz musely stát královniny šperky. Na pohyb se příliš nesoustředí. Její tanečník se jí dvakrát nezamlouvá, ale tenhle večer s ním musí vydržet. Bohužel jde zrovna o nejdelší tanec plesové historie – 16 figur se střídá v nekonečném reji více jak hodinu!
Jsou menší než zrnko soli, a jsme s nimi v kontaktu možná víc, než bychom si uvědomovali. Kolují nám v krvi, zaplňují naše plíce, dokonce i střeva. A to pořád není to nejhorší… Podle posledních záv
I když nenahradí klimatizaci, citelně sníží zahřívání oken a místnosti slunečními paprsky. V chladných měsících zas brání úniku tepla ven. A to ještě není všechno, co okenní fólie umí. Vytvářejí tepelnou i světelnou bariéru, filtrují UV záření, brání rozbití skla a rozsypání střepů. Tyto schopnosti mají všechny okenní folie, jen v různé míře podle jejich
Legendy o bílé paní najdeme v mnoha kulturách celého světa. Většinou se jedná o do bílého oděvu oblečený přízrak tragicky zemřelé ženy. Její duch z nějakého důvodu nenalézá po smrti klid. Příběh bílé
V sekci premium najdete to nejlepší z našich časopisů.