Moje chvilka pohody

Jací vnitřní a vnější parazité ohrožují zdraví psa?

Naši psí kamarádi jsou celý život ohroženi různými parazity. Na jaké byste si měli dávat obzvláště pozor?

Blechy

K tomu, aby se zvíře „nakazilo“ stačí jen být ve stejném prostředí se zablešeným jedincem. Dospělé blechy sají krev svého hostitele a způsobují svědění. Zvíře se drbe, je neklidné a nervózní. Neustálým drbáním nebo vykusováním blech dochází k poškozování a infikování kůže, rozvíjí se zánět kůže.

Velmi častá je i alergie na bleší kousnutí. Blechy jsou rovněž přenašečem tasemnice psí. Pes se nejčastěji touto tasemnicí nakazí při vykusování a následném spolknutí blechy. Blechy mohou také přenášet nejrůznější bakteriální onemocnění.

Klíšťata

U zvířat se vyskytují typicky sezónně – od jara do podzimu. Klíšťata se živí sáním krve hostitele. V místě přichycení způsobují zánětlivou reakci. Zejména samičky klíšťat produkují toxiny, které při silném napadení mohou způsobit až klíšťovou paralýzu zvířete. Klíšťata jsou nebezpečná hlavně z důvodu přenosu různých onemocnění.

Svrab

Je poměrně častým a snadno přenosným onemocněním. U psů se nachází zákožka svrabová, jejíž samičky vrtají chodbičky v kůži, kam kladou vajíčka. To způsobuje úporné svědění, následné vypadávání srsti a strupy.

Snadno se přenáší na jiné psy, kočky i člověka. Napadá zevní zvukovody, způsobuje zde zánět, ucho je bolestivé a svědí.

Vši a všenky

Vši se živí sáním krve, všenky okusují pokožku a oba původci způsobují výraznou svědivost. Srst postižených zvířat je neupravená, matná a na chlupech můžeme pozorovat vajíčka – hnidy. V případě infekce se může rozvinout zánět kůže.

Trudník psí

Způsobuje onemocnění nazývané demodikóza. Tito parazité žijí v chlupových váčcích a žlázkách. K přenosu dochází pouze v raném věku, nejčastěji při sání. Onemocnění se zpočátku projevuje jako okrouhlá holá ložiska, která nejsou svědivá.

Mohou se však rozšířit na celé tělo a druhotně se infikovat. Potom způsobí velmi závažné celkové onemocnění.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden