Můj kousek štěstí

Jáhly jsou nejen zdravé, ale i chutné

Co se skrývá pod tímto názvem? Jsou to zrníčka prosa bez slupky. Jáhly obsahují velké množství vitaminů B a jsou vynikajícím zdrojem železa.

Jáhly jsou schopny pomoci napravit mnohé z toho, co pokazíte nesprávnou výživou .Obsahují také fosfor, hořčík a  mangan. Významnou součástí je také velký obsah křemíku. Díky němu ovlivňují jáhly růst a kvalitu zubů, nehtů a vlasů, příznivě působí na pokožku a na svaly. Má protizánětlivé účinky, proto podporuje hojení ran a blahodárně působí při osteoporóze. Podle východní medicíny mají jáhly velice pozitivní účinky na slezinu a slinivku břišní a pomáhají při žaludečních potížích. Díky výborné stravitelnosti se hodí i do jídelníčku malých dětí a starých lidí.
Příprava jáhel není složitá a pokrmy z nich jsou chutné. Hodí se skvěle jako příloha k masu i zelenině nebo jako surovina na rizoto. Výborné jsou jahelné placičky, nákypy, zapékané zeleninové, masové a houbové pokrmy. Pokrmy z jáhel jsou lehce stravitelné a přitom velmi výživné a syté.

Léčí deprese a únavu

Ve staročeské kuchyni zaujímaly jáhly významné postavení. Pro jejich skvělé výživové hodnoty bychom je měli zařadit do jídelníčku i my. Jáhly jsou velmi vhodné pro sportovce, těžce pracující a rekonvalescenty. Pomáhají při chudokrevnosti a vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy. Jáhly neobsahují lepek a proto jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu. Díky obsahu minerálních látek zlepšují metabolismus a mohou nám pomoct hubnout a jsou vynikající potravinou pro diabetiky. Jáhly mají zahřívací účinek na organismus, proto jsou výbornou stravou v zimě. Odvar z neloupaného prosa slouží jako detox k pročištění organismu.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden