Jahodová omáčka s noky

Jahodová omáčka

Příprava: 35 minut, Náročnost: 2, Cena: 12 Kč

Noky přelité omáčkou jsou skvělým moučníkem, jsou-li určené dětem, pálenku vynecháme.

Suroviny na 4 porce


  • 300g jahod

  • 2 lžíce moučkového cukru

  • ½  lžičky citrónové šťávy

  • 200 ml smetany ke šlehání

  • 2 lžičky ovocné pálenky


Postup

  1. Jahody očistíme, omyjeme a necháme okapat, pak umixujeme. Přidáme moučkový cukr, kůru z poloviny citronu a ovocnou pálenku.  Můžeme použít i rozmražené jahody.  Omáčka by měla být velmi jemná.

  2. Do kastrolu dáme hřát šlehačku, když začne mírně probublávat, přilijeme do ní rozmixovanou jahodovou směs.Když začne mírně houstnout, odstavíme a ještě horkou jí přelijeme ňoky.


Domácí noky

Příprava: 40 minut, Náročnost: 2, Cena: 5 Kč

Suroviny na 5 porcí


  • 6 velkých brambory, spíše moučné

  • 4 lžíce kukuřičné mouky

  • 4 lžíce hladké mouky a dále dle potřeby

  • 1 vejce sůl


Postup

  1. Brambory uvaříme ve slupce, necháme trochu vychladnout a ještě teplé je oloupeme a nastrouháme či protlačíme strojkem na brambory. Můžeme si připravit jednu z přísad. Špenát přidáváme drobně posekaný, mrkev předem uvaříme, pak nastrouháme. Dýni spaříme či lehce povaříme, pak nastrouháme.

  2. Přidáme vejce, pokud chceme, přidáme jednu z přísad, osolíme a postupně přisypáváme hladkou mouku, až vytvoříme těsto, které se nelepí.

  3. Pak udělíme válečky asi tak 3 cm dlouhé a v průměru, aby měly zhruba 2 cm. Noky můžeme ještě vytvarovat vidličkou. Necháme je lehce oschnout (5 – 10 minut). 3 Vkládáme do osolené vroucí vody a vaříme asi po dobu 2 minuty. Když jsou vařené, vyplavou. Uvařené noky vždy necháme okapat.

reklama
reklama

Komentáře