Jahodové gazpacho

Gazpacho neboli studená polévka je v přicházejícího létě vynikající ovocné osvěžení. Můžete ji ještě doladit kopečkem vanilkové či jahodové zmrzliny nebo mascarpone. 

Potřebujete:

500 g jahod, čerstvé mátové lístky, 2 lžičky vanilkového extraktu, 4 lžíce kvalitního medu, 100 ml pomerančové šťávy, 1 lžičku citronové šťávy, 1 lžičku limetkové šťávy

Postup:


  1. Pár jahod si nechte stranou, ostatní pokrájejte. Kousky dejte je do hrnce, podlijte pár lžícemi vody, přidejte vanilkový extrakt, tři lístky máty a přiveďte k varu. Pak vypněte a nechte vychladnout.

  2. Jahodovou směs nalijte do mixéru, přidejte med, citronovu a limetkovou šťávu a rozmixujte dohladka. Přidejte zbylé jahody (případně můžete přidat i pár borůvek, malin, ostružin apod.), část si ještě odložte na zdobení a několika pulzy je posekejte nahrubo.

  3. Hotovou polévku rozdělte do čtyř misek a porce ozdobte odloženým ovocem a lístky máty, či zmrzlinou nebo plátky mandlí.

reklama
reklama

Komentáře