Jahodové vafle s jogurtem

Suroviny na 4 porce:

220 g polohrubé mouky

1 sáček prášku do pečiva

2 lžičky krupicového cukru

špetka soli

300 ml mléka

2–3 vejce

2 lžíce rozpuštěného másla máslo nebo olej na potření plotýnek vaflovače

moučkový cukr na posypání

Na omáčku:

500 g krájených mražených jahod

100 g krupicového nebo vanilinového cukru

čerstvá šťáva z ½ pomeranče

Na medový jogurt:

500 ml tučnějšího bílého jogurtu

nastrouhaná kůra z 1 pomeranče

1–2 lžíce lesního medu

Postup:

Do kastrůlku dáme jahody, cukr a pomerančovou šťávu. Přikryjeme pokličkou, přivedeme k varu a vaříme 1–2 minuty. Pak odklopíme a pár minut povaříme na co nejmenším plameni, dokud šťáva nezhoustne. Upečeme vafle. Mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli smícháme v misce. V mléku rozšleháme vejce a máslo, vlijeme k mouce a zpracujeme v hladké těsto. Necháme ho 20 minut odpočívat. Pak rozehřejeme vaflovač a plotýnky potřeme tukem. Vlijeme těsto, uzavřeme a pečme dozlatova. Hotové vafle pocukrujeme a přepůlíme.
Jogurt smícháme s pomerančovou kůrou a medem. Ochucený jogurt servírujeme na talíři s vrstvou jahod, navrch dáme vafli.   Extra tip: Místo ochuceného jogurtu (nebo i společně) můžeme použít i oblíbenou zmrzlinu.

.

reklama
reklama