Jahodové vafle s jogurtem

Suroviny:

220 g polohrubé mouky

1 sáček prášku do pečiva

2 lžičky krupicového cukru

špetka soli

300 ml mléka

2–3 vejce

2 lžíce rozpuštěného másla nebo olej na potření plotýnek vaflovače

moučkový cukr na posypání

Na omáčku:

500 g krájených mražených jahod

100 g krupicového nebo vanilinového cukru

čerstvá šťáva z ½ pomeranče

Na medový jogurt:

500 ml tučnějšího bílého jogurtu

nastrouhaná kůra z 1 pomeranče

1–2 lžíce lesního medu

Postup:

Do kastrůlku dejte jahody, cukr a pomerančovou šťávu.Přikryjte pokličkou, přiveďte k varu a vařte 1–2 minuty. Pak odklopte a pár minut povařte na co nejmenším plameni, dokud šťáva nezhoustne. Upečte vafle. Mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli smíchejte v misce.

V mléku rozšlehejte vejce a máslo, vlijte k mouce a zpracujte v hladké těsto. Nechte ho 20 minut odpočívat. Pak rozehřejte vaflovač a plotýnky potřete tukem. Vlijte těsto, uzavřete a pečte dozlatova. Hotové vafle pocukrujte a přepulte.Jogurt smíchejte s pomerančovou kůrou a medem. Ochucený jogurt servírujte na talíři s vrstvou jahod, navrch dejte vafli.

reklama
reklama

Komentáře