Moje sladké tajemství

Jak bojovat na jaře s alergií?

Alergická rýma snižuje kvalitu života a může z ní být i průduškové astma.

Teplé a slunečné počasí vítá mnoho lidí s nadšením. Stále početnější skupina jej však vyhlíží s obavami, protože je čekají potíže s alergií. Jak jarní období přežít a minimalizovat problémy?

Alergie se v posledních letech zařadila už mezi běžné civilizační choroby. Podle některých dat se v Česku za posledních sto let počet alergiků zvýšil až na čtyřicet procent populace, zejména v pylových obdobích.

Ta nastávají brzy na jaře s prvními slunečními paprsky a probuzením přírody. Kromě ohrožujícího pylu trápí také většinu alergiků prach, lépe řečeno alergeny, které jsou v prachu obsaženy.

Není nic horšího než se probudit s plným nosem.

Jak ji poznat

Alergie není onemocnění jednoho orgánu, ale celková porucha imunity ve smyslu zvýšené reaktivity na některé látky v okolí, tzv. alergeny. Mezi nejvýznamnější patří roztoči, což jsou pro lidské oko neviditelní živočichové, kteří se nachází v matracích, lůžkovinách, kobercích či plyšových hračkách.

Dalšími jsou pyly různých trav, bylin a dřevin, domácí zvířata, plísně, potraviny, vosí a včelí bodnutí, některé léky a chemické prostředky pro domácnost. Je prokázáno, že pokud trpíme jedním typem alergie, je vysoce pravděpodobné, že se u nás projeví i další forma.

Časté je například spojení alergického astmatu a alergické rýmy či atopického ekzému. Mezi hlavní příznaky patří vodnatá rýma spolu s pálením a slzením očí.

Jakmile se tyto příznaky objeví, je vhodné okamžitě vyhledat lékaře – alergologa, který pomocí testů zjistí, zda se opravdu jedná o alergii a který konkrétní alergen reakci vyvolává. Situaci opravdu nepodceňujte, protože neléčená alergie může vést až k propuknutí astmatu.

Sledujte zpravodajství

Hlavním pravidlem pro kvalitní život alergika je včasná prevence a snaha o co nejmenší kontakt s alergenem. Výskyt pylových alergenů v ovzduší je závislý na aktuálním počasí, které se určitě dopředu vyplatí sledovat. V případě, že se oteplí, množství pylu se vždy zvyšuje, v deštivých dnech naopak klesá.

Hygiena a čistota

Alergikům na pyly také pomůže, když se po příchodu domů převléknou do čistého oblečení, protože pyl se na oblečení zachycuje. Vhodné je i osprchování, které vás zbaví pylových zrnek na pokožce a ve vlasech.

Přitěžujícím faktorem sezonní alergie mohou být roztoči, kterým se daří zejména v matracích a ložním prádle. Dobré je proto používat bariérové povlaky na polštáře, deky a matrace, které jsou svým charakterem nepropustné pro průnik roztočů.

Jednou za dva měsíce pak vyperte lůžkoviny nejméně na 60 °C a matrace důkladně vysajte. Také je dobré zároveň použít některý z přípravků proti roztočům.

Pokud sdílíte domácnost se zvířecím mazlíčkem, máte v domácím prachu obsaženy také zvířecí alergeny. Snížit jejich obsah v bytě lze pravidelným úklidem, především utíráním prachu a pravidelným a kvalitním vysáváním.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden