Moje sladké tajemství

Jak bojovat s pocením?

Je to nepříjemný pocit, když se objeví zápach potu nebo nevzhledné skvrny na oblečení. Přitom to nemusí být pravidelně, ne každého trápí nadměrné pocení, u někoho to vyvolá jen špatná strava. Jak s krůpějemi potu bojovat?

Pomoci nám může nejen správná hygiena, ale také estetická medicína. Záleží na tom, jak velký problém s pocením máme. Pokud navíc člověk trpí hyperhidrózou neboli nadměrným pocením, je to potíž nejen pro něj samotného, ale také pro jeho okolí.

Pivo chutná, ale když jej vypotíte, nevoní. Lepší je například šalvějový čaj.

Zaměřte se na jídlo a pití

Základním faktorem, jenž rozhoduje o naší vůni, je to, co sníme a vypijeme. Určuje to, jak se budeme cítit, ale také to, jak budeme cítit. Dejte si pozor na potraviny se silným aromatem, jako je česnek, cibule, kari, hodně kořeněná jídla, skořice nebo také pivo. Nezapomínejte ani na dostatek tekutin.

Ty tělo potřebuje, aby snížilo tělesnou teplotu a tím zamezilo nadměrnému pocení v podpaží. Výborný je šalvějový čaj, který pocení účinně redukuje. Mezi jídla snižující pocení patří potraviny bohaté na vápník, jako sýry a mléčné produkty.

Výborné jsou též mandle, oves, brambory, olivový olej, banány, meloun nebo hrozny. Pozor si dejte na kofein, ten zvyšuje krevní tlak a tím i produkci potních žláz. Také nikotin nám nepomůže, zvyšuje teplotu těla, zrychluje srdce, a má tak vliv na pocení.

Správná hygiena je základ, ale ne vše

Dodržujte hygienu a pravidelně se sprchujte. Víc chladivá je teplejší koupel a ihned po sprše je dobré chvilku počkat, aby se tělo samo ochladilo. Dbejte na holení, ochlupení v podpaží totiž brání účinkům antiperspirantů, protože zadržuje vlhkost.

Dopřejte si čas a zvolte si správný přípravek proti pocení. Antiperspirant omezuje pocení, zatímco deodorant pouze mění zapáchající odér na vámi vybranou vůni. Není ale dobré se spolehát na to, že se pot „převoní“.

Kdy je třeba odborná pomoc?

Pokud výše zmíněné nepomáhá, nebojte se svěřit do rukou odborníků estetické medicíny, ta umí zázraky. Pomoci může aplikace botolutoxinu, která neškodí a účinně zamezí pocení.

Botolutoxin se váže k nervovým zakončením potních žláz a zamezuje tak uvolňování potu i zápachu. Aplikace vydrží zhruba půl roku a provádí se v lokální anestezii. Extrémním řešením je pak odstranění potních žláz, když nic jiného nezabere.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden