Můj čas na kafíčko

Jak bojovat s revmatickou artritidou?

Možná toto onemocnění imunitního systému znáte pod lidovým pojmem „revma“, které napadá nejen klouby, ale i další části těla – jako jsou plíce, srdce nebo oči. Jedná se o velmi bolestivou chorobu, která se s postupem času zhoršuje a brání postiženému vykonávat běžné činnosti. Jak s ní bojovat?

Mezi první příznaky revmatoidní artritidy se řadí bolest, tuhost kloubů obzvlášť ráno, a také otoky kloubů prstů na obou rukou. Někdy může bolet jen jeden nebo pár kloubů.

Dalším symptomem, který přichází spolu s bolestí kloubů, je únava, vyčerpání, ztráta váhy a mírná horečka. Také se může přidat necitlivost nebo brnění rukou, chudokrevnost, dlouho se hojící zranění kloubů. Zkuste tyto neduhy vyřešit domácí léčbou.

Dbejte na stravu

Základem je upravit stravovací zvyklosti a omezit tyto potraviny: vajíčka, vepřové sádlo, játrový salám a vepřová játra. Doporučuje se zvýšit příjem ryb, zeleniny, vitaminu C a E. Do jídelníčku přidejte dostatek mléčných výrobků a mléka.

Zázračné bylinky, které zaručeně pomohou:

 Kopřiva dvoudomá

Účinný je nejen kopřivový čaj, ale také potírání zánětlivých ložisek jejími listy, a to kvůli silným močopudným účinkům. Navíc obsahuje celou řadu vitaminů.

 Oves setý

Vyzkoušejte z něho léčivou lázeň. Pomáhá při revmatických bolestech.

 Rybíz černý

Uvnitř tmavých bobulek se skrývá mnoho důležitých vitaminů, které posilují imunitu. Snažte se ho konzumovat čerstvý. Velice chutný je v bílém jogurtu.

Šalvěj lékařská

Můžete si z ní udělat výtečný čaj, který má navíc protizánětlivé účinky. Bylinný čaj vás nejen posílí, ale také uklidní.

Řebříček obecný

Pomáhá močopudnými a protizánětlivými účinky v podobě čaje, koupele i olejů. Důležité však je užívat ho s mírou. Nadměrné používání totiž může vyvolat bolesti hlavy a závratě.

Třezalka tečkovaná

Působí antibioticky a protizánětlivě. Posiluje tělo i nervy. Užívejte ji jako čaj nebo tablety.

Udělejte si na sebe čas

Než onemocnění začnete řešit léky, vyzkoušejte cvičení a fyzioterapii. Cvičení totiž pomáhá zmírnit postižení kloubů a posiluje svalstvo. Při přírodní léčbě se používají koupele, při nichž se střídá chlad a teplo. Velice prospěšné jsou elektroterapie, masáže a léčba světlem.

Zkuste se poradit s praktickým lékařem, zda by vám nepředepsal lázeňskou kúru, která může také významně pomoci. Lékaři v lázních umějí sestavit léčebné procedury přímo na míru vaší individuální zdravotní konstelaci.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden