Moje chvilka pohody

Jak chránit psa před klíšťaty a parazity?

S příchodem teplých jarních dnů se zvyšuje riziko napadení psů klíšťaty a dalšími parazity. Jakými přípravky můžete pejska chránit?

Pipeta

Patří mezi nejoblíbenější formu prevence. Aplikace je snadná – obsah pipety nakapete pejskovi na místo mezi lopatkami a vetřete do kůže. Ovšem ani ty nejúčinnější pipety nepůsobí déle než dva měsíce. Pokud zaprší nebo psa vykoupete, tak se doba účinku ještě zkracuje.

Obojek

Má oproti pipetám velkou výhodu v delší době účinnosti, některé účinkují i více než tři měsíce. Na druhou stranu, pokud máte doma děti, které si s pejskem často hrají, nebo spíte se psem v jedné posteli, tak se příliš nedoporučují.

Tableta

Poslední roky je hodně oblíbená ochucená žvýkací tableta, kterou pejsek sní a ta pak funguje jak proti blechám, tak proti klíšťatům po dobu až tří měsíců. Pro klíšťata a blechy má okamžitý smrtící účinek a tvrdí se, že pro psy je zcela bezpečná. To ovšem ještě žádná studie neprokázala.

Sprej

Některé mají repelentní i antiparazitní účinek proti blechám, klíšťatům, vším a všenkám, s okamžitým nástupem účinku, proto se doporučují aplikovat je na srst zvířete například před výletem do lesa. Vystříkat jím můžete i samotný pelíšek psa.

Šampon

Má pouze zklidňující a hojivé účinky pro podrážděnou nebo napadenou kůži zvířete, ale samotné blechy a klíšťata před napadením psa neochrání.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden