Moje chvilka pohody

Jak chránit psy a kočky před parazity?

Léto sice skočilo, klíšťata a jiní trapiči se však k (pod)zimnímu spánku neukládají.

Jsou několik milimetrů velcí, ale dokážou na zdraví zvířat i lidí napáchat veliké škody. Řeč je o klíšťatech, která mohou být přenašeči vážných infekčních onemocnění.

Před těmito parazity je třeba chránit nejen psy, ale i kočky. „Stačí, aby kočka vyběhla z bytu na chodbu nebo na dvorek, kde se pohybují i jiná zvířata, nebo přišla návštěva, která může parazita do bytu zavléct. Touto cestou může být i čistě domácí kočka parazity napadena,“ vysvětluje veterinářka Zuzana Odleváková. Druhým velmi nepříjemným, i když méně nebezpečným, nepřítelem jsou blechy přenosné také na člověka. Kromě enormního svědění, které zvíře nutí neustále se drbat nebo blechy vykusovat, následkem čehož může dojít k poranění a infikování kůže, jsou blechy přenašečem tasemnice psí i různých bakteriálních onemocnění.

Pipeta, obojek, tableta

1 Existuje spousta možností jak své čtyřnohé kamarády před zákeřnými parazity chránit. To, jaký typ ochrany zvolíte, je pouze na vás. Vyzkoušet můžete třeba pipety, obojky, spreje nebo pudry, a pakliže vám, nebo zvířeti, nebude daný přípravek vyhovovat, vyzkoušíte jiný.

2 U každého přípravku si zjistěte dobu, po jakou účinkuje. „Pipety byste měli aplikovat každý měsíc. I když někteří výrobci uvádějí působení pipety proti blechám dva až tři měsíce, setkáváme se spíše s účinností jeden měsíc. To je také důvod, proč by se po této době měla podat znovu,“ říká veterinářka Odleváková.

3 Obojky účinkují déle, některé až osm měsíců. Pokud však máte malé děti nebo spíte se zvířetem v posteli, jsou lepší pipety nebo poslední dobou stále oblíbenější a velmi efektivní tablety, které účinkují proti vnějším i vnitřním parazitům. Výhodu je zejména to, že se koupáním nesnižuje jejich účinek, který podle druhu použité látky trvá buď měsíc, nebo tři měsíce.

4 Pokud máte mládě nebo malé zvířátko, které věkem nebo váhou nedosahuje minima pro použití tablet, obojku nebo tablety, doporučuje veterinářka používat sprej s fipronilem. Nejméně účinné jsou šampony, které zničí pouze blechy momentálně přítomné na zvířeti.

5 Při koupi přípravku si dejte pozor na to, zda je přípravek určený i pro kočky, protože většina přípravků pro psy je pro kočky toxická, a vždy vybírejte přípravek (pipety) podle hmotnosti zvířete.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden