Můj čas na kafíčko

Jak dodržovat intimní hygienu v létě

Určitě už se nemůžete dočkat blížící se dovolené. Slunce, koupání, opalování. Krásné letní počasí s sebou ale kromě opálení nese i řadu nepříjemností.  Kromě ochrany pokožky před spálením by především ženy měly více dbát na intimní hygienu, protože výskyt mykóz je v teplém počasí častější.

Koupání v chlorovaných bazénech, rybnících, pohyb v mokrých plavkách, nadměrné pocení, nošení těsného oblečení, to jsou faktory, které mohou vyvolat kvasinkové infekce.

Řekněte stop mýdlu

Klasické mýdlo je na ruce nebo na tělo. Intimní partie jsou velmi citlivé a používat byste měly pouze prostředky pro ně určené. Parfémové sprchové gely nebo alkalická mýdla mohou dráždit citlivou pokožku i sliznici a vyvolat tak infekci. Vhodné jsou gely s obsahem kyseliny mléčné, s Tea Tree Oil nebo třeba s růžovým olejem. V létě byste se také měla mýt alespoň dvakrát denně. Zvláště v horku s sebou noste speciální ubrousky, které použijte po každé toaletě.

shutterstock_571291591

Nebezpečný chlór

Potíže může vyvolat také chlór dráždící pokožku. Když vyjdete z bazénu, tak se vždy důkladně osprchujte. Pokud máte vlastní, používejte dezinfekční bezchlórové prostředky. Koupete-li se v přírodních koupalištích, voda je plná bakterií. Pokud u přírodních koupališť nejsou sprchy, vezměte si s sebou náhradní plavky. A v době menstruace se veřejným i přírodním koupalištím vyhýbejte!

Volte přírodní materiály

Spodní prádlo z krajky, saténu nebo hedvábí je sice krásné, ale v létě opravdu nevhodné. Pokud trpíte na občasné mykózy, tak na celodenní nošení si berte pouze prádlo ze 100% bavlny. Kalhotky by se také měly před použitím vyžehlit, zničíte tím bakterie, které mohou vyvolat kvasinkovou infekci. Na spodní prádlo nepoužívejte aviváž, která pokožku dráždí. Ženskému zdraví neprospívá, ani pokud nosíte příliš úzké kalhoty nebo těsné oblečení. V létě si dopřejte volnost a vzdušnost, aby mohla pokožka dýchat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden