Moje chvilka pohody

Jak hormony ovlivňují pleť

Menstruace s sebou nese nejen klasické problémy, jako jsou bolesti, zvýšené chutě na sladké, stres či změnu nálad, ale má dopad i na stav pleti.

Na menstruační cyklus pleť reaguje výraznou změnou hladiny hormonů. Prvních čtrnáct dní cyklu je vyšší zejména hladina ženského hormonu estrogenu. Od čtrnáctého do dvacátého osmého dne pak tato hladina klesá a naopak stoupá hladina androgenů.

V důsledku toho dochází k největší produkci mazu, čímž hrozí častější ucpávání pórů a tvorba akné. Další podíl na vyšší tvorbě mazu má v době menstruace i testosteron, který se v tomto období rovněž tvoří v ženském těle.

Nemačkat!

Pokud vás v tomto období trápí více ucpané póry a akné, rozhodně tyto pupínky sama nijak nemačkejte ani jinak neodstraňujte. Mohla byste tím jen zhoršit bakteriální infekci, navíc může v dotyčném místě dojít k trvalému poškození kůže.

Ke zmírnění akné doporučují dermatologové ošetření pleti produkty s kyselinou salicylovou, která póry vyčistí.

Pozor na sluníčko

Kolísající hormony mohou také způsobit zvýšenou citlivost pleti na sluneční paprsky. Ta se projevuje začervenáním, někdy dokonce i vyrážkou. Nezanedbávejte proto ochranu pomocí krémů na opalování určených přímo na pleť.

Co pomůže?

„Výrazně pomoci může nasazení hormonální antikoncepce, a to zejména pro její antiseboroický (protimazový) efekt. Lokálně se pak uplatňují stejné terapie, jako u běžných potížích s akné. Nejčastější volbou bývá takzvaná kyselina azeilainová v kombinaci s lokálnímí antibiotiky.

Z estetických ošetření mohu doporučit chemický peeling. Vhodné je také používání přípravků lékařské kosmetiky – řady na problematickou pleť, které snižují tvorbu kožního mazu,“ radí korektivní dermatoložka Katarína Třísková.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden