Můj čas na kafíčko

Jak je to s překyselením organismu. Opravdu jsme kyselí?

Je neoddiskutovatelné, že jídlo, které přijímáme, má obrovský vliv na naše zdraví, na to, jak se cítíme, na naši kondici i psychiku.

Strava je pro náš život jednou z nejdůležitějších věcí. Proto se o ni zajímáme, sledujeme trendy, vybíráme si typy stravování, o kterých si myslíme, že jsou pro nás nejvhodnější, nebo které nám dělají dobře.

A to, co jíme, je také jedním z nejdiskutovanějších témat. Tím opravdu velkým je překyselení organismu.

Kyselé a zásadité

Existují dva tábory, a to jak nutričních poradců, tak i lidí zabývajích se alternativními přístupy. Jedni považují překyselení našeho těla za problém, ti druzí jsou přesvědčeni, že je to nesmysl.

Kdo z nich má pravdu? Pojďme se na to podívat nezaujatě. Potraviny skutečně můžeme podle jejich pH hodnoty rozdělit na kyselinotvorné (to jsou ty s hodnotou pH nižší než 7), zásadotvorné (které mají hodnotu pH vyšší než  7) a neutrální (jejich hodnota pH je prostě 7).

Co je co?

Aby to nebylo tak jednoduché, neznamená to, že když má nějaká potravina kyselou chuť, patří do skupiny těch kyselinotvorných. Například citron vytváří v těle zásadotvorné prostředí.

Kyselinotvorné je třeba maso, pak vejce, cukr, sůl, obilí kromě prosa (jáhel), ořechy, luštěniny, rajčata, jahody, špenát... K zásadotvorným potravinám se řadí brambory, rýže, většina zeleniny a téměř všechno ovoce.

Obranné mechanismy

Abychom se cítili dobře a byli zdraví, měli bychom podle zastánců teorie o překyselení organismu konzumovat méně kyselinotvorných potravin. Hovoří se o vhodném poměru 80 : 20 ve prospěch těch zásadotvorných. Zní to logicky.

Ve skutečnosti se ale tělo nemůže „překyselit“ nebo „přezásadit“. Protože pH se musí pohybovat v určitých hranicích, tělo si samo udržuje optimální vnitřní prostředí. Odborně se tomuto procesu říká homeostáza.

Když tělo uklízí

Jestli jsme překyselení, měli bychom to podle stoupenců překyselosti poznat z moči. Jenže kyselých částí se tělo dokáže zbavit pomocí ledvin a plic. Takže lakmusový papírek, který napovídá, že je naše moč kyselá, jen potvrzuje, že ledviny dokonale plní svou funkci.

Vždy připraveni

Příroda je mocná a obdařila nás dalším báječným pomocníkem. Říká se mu „pufry“ a jedná se o látky, které dokážou bleskurychle vyrovnat kyselost nebo zásaditost v těle.

Vždy jsou dvě v páru (kyselina a její sůl nebo zásada a její sůl) a podle potřeby okamžitě přecházejí jedna ve druhou.

Cestu už dobře znáte

Určitě je důležité hlídat si své stravovací zvyky. Na lakmusové papírky ale zapomeňte. Zařaďte do svého jídelníčku pravidelně zeleninu a ovoce. Přidejte k tomu správný pitný režim a kvalitní spánek. Omezte stres a kouření, více se hýbejte. To vše vede ke zlepšení kvality života.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden