Můj kousek štěstí komerční sdělení

Jak jídlo ovlivňuje bělost zubů

Říkáte si, že za krásnými bílými zuby stojí jen pravidelné a precizní čištění?

Částečně ano, bez kvalitní každodenní péče se bílého úsměvu jen těžko dočkáte. Bělost vašich zubů však také ovlivňuje prakticky cokoliv, co se jich dotkne. Tedy nejen kartáčky, zubní pasty a další dentální pomůcky, ale rovněž každá potravina a nápoj. Která jídla a pití vám zuby nepříjemně zabarví? A jak zařídit, aby vám zuby více zářily?

Proč zuby žloutnou


Možná vás to překvapí, ale přirozená barva zubu není bílá. Základním stavebním kamenem je žlutý dentin, který tvoří vnitřní vrstvu zubu. Na něj je nabalena vnější vrstva, tzn. zubní sklovina, a právě ta vytváří onen bílý efekt. Pokud je vaše sklovina dostatečně silná, máte zuby krásně bílé, při jakémkoliv jejím oslabení ovšem začíná prosvítat žlutý dentin. O tom, zda budete mít bílý úsměv, tedy rozhoduje síla vaší zubní skloviny.

Za ztenčenou zubní sklovinou stojí nejčastěji vnější vlivy. Co si pod tím představit? Špatná nebo nedostatečná zubní hygiena, užívání některých léků a samozřejmě také vaše stravování. Jídlo a pití ovlivňuje barvu zubů skrze miniaturní štěrbiny ve sklovině. Jestliže se do skloviny dostane větší množství zejména taninu, chromogenu a kyselin, začne se barva zubů měnit.

Potraviny a nápoje, které zabarvují zuby


Říká se, že to, co jde jen obtížně vyprat z bílého trička, dokáže stejně narušit bělost vašich zubů. Jaké potraviny a nápoje si pod tím konkrétně představit?

  • Káva a čaj – ačkoliv si většina z nás neumí bez nich představit ráno, jsou pro naši sklovinu velmi rizikové – obsahují taniny, které způsobují skvrny na zubech a naleptávají zubní sklovinu.

  • Víno (bílé i červené) – na chuť příjemné kyselinky dokáží v naší puse vytvořit solidní spoušť. Sklovinu nejen naleptají, ale také vytváří hůře odstranitelné šedé skvrny.

  • Barvené limonády a energetické nápoje – asi nikoho nepřekvapí, že jsou tyto nápoje chemickým koktejlem, který sice skvěle chutná, avšak vašemu zdraví (ani zubům) moc neprospějí.

  • Kari a kurkuma – dokonale zbarví pokrmy, ale také i vaše zuby. S tímto agresivním kořením se mohou vaše zuby obarvit až do červena.

  • Červená řepa, mrkev, lesní ovoce – všechny tyto zdravé dobroty obsahují opravdu silnou dávku pigmentu, který se zubní sklovinou reaguje. Výsledkem pak jsou tmavě zabarvené zuby a zubní skvrny.

  • Citrusy a kyselé potraviny – ani potraviny s kyselým pH si neužijete bez dopadů na zubní sklovinu, dokážou ji opravdu silně poleptat.

  • Cukrovinky – nejde ani tak o jejich sladkost, ale o barviva, která obsahují. Zejména tvrdé bonbony, lízátka a žvýkačky mají agresivní barvicí složky, které nepříjemně ulpívají na zubech.



Jak si užít jídlo a pití bez výčitek


Co by to ovšem bylo za život, kdybyste museli všechny tyto nápoje a potraviny zcela vyřadit. Místo zbytečného omezování vám tak raději doporučíme pár triků, které vám udrží zuby bílé, ať už si dopřejete cokoliv.

Základním trikem je samozřejmě kvalitní péče o zuby, tzn. správné čištění, a to nejen ráno i večer, ale po každé konzumaci problematických potravin a nápojů. Pozor! Nikdy však zuby nečistěte neprodleně po jídle, jen byste si zubní sklovinu více naleptali. Vypijte sklenici čisté vody, počkejte minimálně půlhodinu a až poté se vrhněte na čištění.

U barvicích nápojů si můžete také pomoci pitím brčkem.

Sklovině můžete také k vyšší bělosti dopomoci skrze šetrné domácí bělení zubů.

Vybírejte však takové bělicí sady, které zubní sklovinu nebezpečně nenarušují.

Skvělým příkladem je třeba bělicí sada od SMILI s moderním přístrojem a účinným šetrným gelem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden