Můj kousek štěstí

Jak jsem začala lhát svému manželovi

Můj muž je neskutečně lakomý škudlil. Dlouho jsem si to nechala líbit, až jsem konečně řekla: Dost! Hádat se s ním nebudu, ale tajit peníze ano!

Dřív mi to nevadilo, i když jsem hned na začátku vztahu zaregistrovala partnerovu chorobnou šetřivost. Brala jsem to dokonce jako přednost, že si takto rychle našetříme na lepší bydlení a také na auto. Budeme se mít dobře, a to tak, že si časem pořídíme jistě i chalupu.

Ovšem čeho je moc, toho je příliš! Od doby, co jsem byla na mateřské, mne to čím dál víc užíralo. Já totiž vůbec nevěděla, kolik bere měsíčně výplatu. Když jsem se ho přímo zeptala, řekl mi, že mě to nemusí zajímat a jestli mi snad něco chybí.

Rodinné finance

Dával mi každý měsíc peníze na jídlo pro nás všechny, poplatky na byt za sebe a půlku za dceru, platil benzin do auta a dovolené hradil celé. Já ze svého rodičáku zajišťovala oblečení pro sebe a dcerku, platila bydlení za sebe a druhou půlku za malou.

Problém nastal, když jsem s penězi na jídlo nevystačila. Jakmile jsem přišla za manželem, aby mi dal nějaké další peníze, vynadal mi, že neumím hospodařit. Čím dál víc mi docházelo, že jsem v dost nedůstojné pozici.

Už se nehádám

Řekla jsem mu, že jsme manželé a že bych měla mít o financích přehled. On s tím nesouhlasil, prý mi do jeho výplaty nic není. Má mi stačit, že nás zabezpečí. Zmiňoval dovolené, které hradí komplet, a když si občas vyjdeme někam na večeři nebo do kina.

Také mi předhodil všechny ty dárky, co jsem kdy dostala – od zlatého prstýlku za dítě až po masáž v relax centru. Styděla jsem se o tom s někým mluvit, ale vnitřně jsem byla přesvědčená, že tento model není úplně v pořádku. Ale jak se říká, vše špatné je k něčemu dobré. I stalo se, že jsem po své pratetě podědila políčko s cestou v jižních Čechách.

Říkala jsem si, co s tím budu dělat? Osud mi ale dal nabídku hned. Majitel domu, který s polem sousedil, měl o pozemek zájem. Nebylo to mnoho peněz, ale zbavilo mě to starostí. Nejprve jsem se chtěla se svým štěstím s manželem podělit. Ale pak jsem si to rozmyslela…

Oko za oko!

Proč bych mu o tom prodeji říkala? To má za to! Ospravedlnila jsem svůj čin a obnos uložila na tajný účet. Bude to moje pojistka, abych se nemusela doprošovat. Brzy nato jsem získala dobrou pracovní nabídku a dcerka nastoupila do školky. Manželovi jsem striktně oznámila, že si zakládám svůj účet a budeme vše financovat půl na půl.

Neodvážil se oponovat. Tušila jsem, že bude slídit, tak jsem si nechávala všechny odměny a další přivýdělky posílat na tajný účet. Za třicet let manželství jsem si slušně našetřila, což se o manželovi říct nedá. Všechno, co mi utajil, propil, projedl a prožil.

Ten si uměl užívat, jak jsem se později dozvěděla. Hlavně na služebkách. Je už dva roky v důchodu, má směšnou penzi. Když mi ho začne být líto, vzpomenu si, jak mě s dcerou kdysi držel finančně v hrsti, a přeju mu to. Zkrátka boží mlýny jsou sice pomalé, ale melou!

Ludmila (56), Podkrkonoší

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden