Moje sladké tajemství

Jak mít skalku jako z pohádky?

Ať už jsme skalničkáři vášniví a protřelí, anebo teprve začátečníci, jaro je pro naše skalky vždy výzvou. Co udělat, aby byla naše skalka letos stejně krásná jako loni, ne-li ještě krásnější? Největší radost nám samozřejmě bude dělat v létě, ale péče o ni je v zásadě celoroční. Máme pro vás pár tipů, jak skalku připravit tak, aby vám v létě mohla dělat radost.

Na jaře je potřeba skalku nachystat tak, aby nás celou sezonu mohla těšit. V tomto období je potřeba především odstranit ze skalek uhynulé rostliny či části rostlin, listí a také jehličí, pokud jsme někam položili na podzim jako ochranu chvojí. Některé trvalky je třeba seříznout, pokud jsme nechali přes zimu zdobit skalku jejich torzem, zároveň vysazujeme letničky.

Důležitá péče po zimě

Je třeba se též podívat na celkový stav skalky, mráz a sníh stejně jako dešťové srážky se skalkou dokážou nadělat paseku. Je také třeba přidat nový substrát. Obsypáváme tedy krčky rostlin, ale také spravujeme spáry mezi kameny a podobně. A také je především třeba plít.

Obzvláště vytrvalé plevele dovedou prostory skalek doslova zamořit. Skalky se však v žádném případě neryjí, neprokopávají, nedodává se jim do spodních vrstev substrátu organické hnojivo. Musíme mít na paměti, že jde o celoroční práci, avšak v každém ročním období je potřeba něco jiného. Obecně platí, že nejvíc práce na skalce je na jaře.

Troška vláhy

✓ Skalničky není nutné zalévat ani v létě. Ovšem při dlouhotrvajícím suchu a horku, jaké nás může postihnout, trochu vláhy potřebují. Skalničky však zaléváme i hnojíme jinak než třeba letničky nebo zeleninu.

Skalku zaléváme jen v nejsušších létech. Zálivka jednou za týden by měla stačit i v tomto počasí. Substrát ovšem necháme opravdu důkladně nasáknout vodou. Před další zálivkou by měl proschnout.

Skromné, ale účinné hnojení

V přírodě rostou skalničky ve štěrbinách skal nebo chudé půdě a nereagují na hnojení příznivě. Skalničkám pěstovaným v nádobách ale může prospět, když je jednou za rok trošku přihnojíme. Použijeme k tomu pomalu se uvolňující hnojivo nebo po povrchu substrátu jen lehce pohodíme hnojivo s vyšším obsahem fosforu, jako je třeba kostní moučka.

Boj s plevelem

Je třeba použít opravdu kvalitní zeminu, která není zamořena semeny vytrvalých plevelů, obzvláště špatné kompostování je spíš na škodu, pokud se totiž v kompostu nevytvoří dostatečně vysoké teploty a přitom dáváme do kompostu zcela vše včetně plevelů se semeny, oddenků vytrvalých plevelů apod., stane se použití takového kompostu do skalky spíš její zhoubou.

I nadále je však třeba plevel na skalkách likvidovat. Jednoleté, dvouleté i vytrvalé plevele odstraňujeme mechanicky, a to vždy včas, aby se nám nevysemenily.

Tipy pro krásnou skalku

✓ Odstraňujeme odkvetlé květy, prodloužíme dobu kvetení.

✓ Jakmile se začnou rostliny příliš vytahovat, holé stonky odstraníme, abychom podpořili růst nových, čerstvých výhonů.

✓ Zkontrolujeme, zda do nich z okolních kamenů neodkapává dešťová voda.

Nenáročné krásky, které rozzáří vaši skalku

Jsou květiny, které doslova rozzáří vaši skalku. Daří se jim, nejsou nijak náročné na péči a udělají opravdu mnoho parády.

Karafiáty

Skalkové karafiáty patří k nejvděčnějším suchomilným trvalkám a zázračně rozvoní vaši zahradu. Vytvářejí velmi dekorativní kvetoucí polštáře, které milují sluneční paprsky a kyprou, písčitou půdu. V zahradách nejčastěji najdeme právě vytrvalé nižší druhy v barvách od bílé přes růžovou, červenou, tmavě vínovou až nafialovělou, jednobarevné i v kombinaci barev.

Plaménky

Tak tato úžasná spleť drobných kvítků by neměla chybět v žádné skalce. Na poléhavých stoncích se každý rok na jaře objeví neskutečně početné množství kvítků, že pak už listy nejsou ani vidět.

Lomikámen

Charakteristické jsou pro něj silné kořeny, které mají schopnost proniknout i mezi kameny do úzkých štěrbin. Jsou to mimořádně vděčné skalničky, kterých je velké množství druhů, takže je můžete různě zkombinovat.

Koniklec

Koniklec jarní miluje slunce a ve volné přírodě se mu daří na slunných vápencových skalách. Protože je chráněný, v přírodě ho určitě netrhejte! Pořiďte si ho v zahradnictví.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden