Moje chvilka pohody

Jak na kočičího mlsouna?

Uspokojit až pět set chuťových pohárků tohoto mazlíčka není jednoduché. S našimi tipy to ale zvládnete na jedničku.

Pokud je vaše kočka vybíravá v jídle, není to nic nenormálního, protože kočky jsou svou vybíravostí proslulé. Toto chování však v drtivé většině případů není vrozené, ale naučené. Proto je důležité pro jejich zdraví a spokojený život dodržovat určité zásady správného krmení.

Kotě nerozmazlujte

U koček se formují chutě již od narození. Tudíž poté, co si kotě přivezete domů byste měli mít připraveno kvalitní suché krmivo anebo mokré v plechovkách. Nicméně není vhodné kotě krmit z ruky a jakkoliv jinak mu podstrojovat. „Vyvarujte se hlavně podávání mléka. Tím můžete kočce uškodit, špatně se jí tráví a obvykle následují zažívací problémy a průjem. A když už máte potřebu dát kotěti mléko, kupujte to, které je určeno přímo pro ně,“ upozorňuje specialista na výživu psů a koček Martin Pučálka.

Krmte několikrát denně

U psů jsme zvyklí, že jednou nebo dvakrát za den stačí podat denní krmnou dávku. Kočky jsou ale jiné. Ty nemusíte vychovávat sebráním misky. Nechte kočce misku naplněnou i přes noc. Jsou to lovci, a tak můžete předpokládat, že ráno bude její obsah pryč. Kromě toho můžete celou krmnou dávku rozdělit na tři části a postupně během dne dávkovat.

Změna krmiva

Pokud kočka nepřišla úplně na chuť stávajícím granulím a chystáte se je obměnit, měli byste to dělat pomalu a postupně. Pejsek se oproti kočce mnohem rychleji sžije s novými granulemi, proto u kočky snižujte podíl původních granulích ještě výrazně pomaleji. Nezapomínejte ani na tolik důležitý pitný režim. Misku s vodou, alespoň o velikosti 200 ml dávejte těsně vedle misky na jídlo. Nedostatečný pitný režim může zvířeti způsobit velké zdravotní komplikace.

Oživte krmení

Přijde vám, že kočka už tolik nežere anebo jí dokonce aktuální strava nechutná? Důvodů může být hned několik. Třeba jste z krmení neudělali rituál, a to je chyba. Kočka rituály miluje. Začněte krmit pravidelně, a to třeba v osm ráno, okolo oběda, večer okolo šesté a případně i na noc misku doplňte. Nezapomeňte je však perfektně omýt. Některé kočky nejí ze špinavých misek. V případě, že to nezabere, můžete vyzkoušet oživení suchého krmiva kvalitními konzervami s vysokým podílem masa a bez obilovin. Pokud ale kočka nebude ani poté žrát více jak tři dny, navštivte veterináře. Může mít například zachlupený trakt nebo ji mohou bolet zuby.

Více koček, více misek

Máte doma více koček? Pořiďte každé z nich vlastní misku. Může to být neobvyklé, ale díky tomu zabráníte vzájemnému odstrkování od jídla. Navíc, pokud je mezi kočkami větší věkový rozdíl anebo každá má jiné krmivo, lépe se v tom budete orientovat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden