Moje chvilka pohody

Jak na křečové žíly

Trápí vás namodralé a oteklé uzlíky na nohou? Nejspíš to jsou varixy neboli křečové žíly.

Pokud je má někdo z vaší bližší rodiny, je pravděpodobné, že je budete mít i vy. Křečové žíly vznikají i díky nadváze, což je pro žilní systém velká zátěž. Může to být i zvýšený nitrobřišní tlak, např. v těhotenství. K onemocnění dochází také při nedostatku pohybové aktivity. Nejčastěji jsou proto křečovými žilami postiženi lidé pracující v kancelářích, prodavačky, kadeřnice, učitelky a podobně.

První příznaky

Patří k nim pocit únavy končetin, přechodné otoky, většinou v letních měsících, či klidové bolesti končetin, nejčastěji v noci. Objevují se i rozšířené žilky na dolních končetinách nebo později typické vystouplé křečové žíly.

Nejzávažnější jsou pak změny barvy a kvality kůže, zejména ztmavnutí a zatuhnutí otoku v okolí kotníků. To může následně vést až ke vzniku zánětů nebo bércových vředů.

Možnosti léčby

Je to např. kosmetická sklerotizace, při níž se žíla de facto zalepí. Další metodou je laserová operace nebo radiofrekvenční ablace. Poškozená žíla se uzavře pomocí tepla vytvářeného laserem nebo radiofrekvenčním generátorem. Je ale nutná celková anestezie nebo místní znecitlivění.

Nejmodernější metoda

Jmenuje se Clarivein a jak uvádějí odborníci z Asklepionu, je to bezbolestný zákrok bez nutnosti znecitlivění. Díky aplikaci speciální látky se uzavře samotná žíla i případné rozvětvení tvořící křečové žíly.

Pacient cítí jen slabé brnění a nemusí podstupovat chirurgický výkon pod anestezií. Kompresní punčochy je nutné nosit pouhé dva týdny a člověk se může rychle vrátit do normálního života.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden