Moje chvilka pohody

Jak na mrzutého muže

Muži se často tváří, že je jim stres cizí a předvádějí se jako pohodáři, pravda je docela jiná.

Ve skutečnosti se totiž trápí mnohem častěji, než si myslíme. Jenže jejich depresivní nálady se v mnohém dost liší od běžné představy deprese.

Trvalý stres

Nedávný průzkum ukázal, že jprakticky každý druhý muž se cítí téměř neustále stresován. Jedním z nejčastějších důvodů je překvapivě sex. A to především proto, že s touto stránkou svého života nejsou vlastně nikdy spokojeni.

Zajímavé také je, že u mužů spolu souvisí deprese a podrážděnost a pocity vzteku a zlosti. Trvalá nespokojenost, napětí ať už v soukromém životě nebo pracovní, pak dělá z chlapů věčně nabručené mrzouty.

Sžíravá ironie

S jakoukoli nespokojeností pak souvisí i mužova netrpělivost, která zpětně zase vyvolává další stres. Ventilovat ho muži často chtějí jízlivostí vůči druhým. Všechny tyto emocionální výlevy dělají z muže mrzouta, se kterým se těžko žije.

Syndrom mrzutého muže však představuje hlubší problém, který má své projevy ve více oblastech osobního života, především však zasahuje oblast mezilidských vztahů. Místo aby své problémy ale řešili, raději si najdou nějaký zástupný důvod. Také často z domova, kde dochází ke konfliktům kvůli jejich mrzoutství, raději utíkají.

Zbytečná úzkost

Přitom příčinami agrese, vzteku a podrážděnosti bývá ve skutečnosti strach a obavy. Hlavní příčinou bývají problémy v zaměstnání, příliš velký tlak na jejich osobu. To zase vede k tomu, že muž trpí opravdu velkým stresem a obavami, jak vše zvládne, jak vysvětlí rodině, že již nemá najednou sílu čelit tolika problémům.

Takový chlap potřebuje vaši pomoc, pochopení a podporu. Promluvte si s ním a dejte najevo, že za ním stojíte. Že nemusí všechno řešit sám, že moc dobře víte, že dělá, co může. Pochvala a porozumění dokáží dělat hotové divy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden