Moje šťastná hvězda

Jak na otoky

Mohou se objevit zničehonic nebo vás doprovázet celý život. Za jejich vznikem stojí celá řada faktorů, jedno je však jisté, jsou většinou nepříjemné a každý by se jich rád co nejdříve zbavil. Otoky nohou nebo jiných částí těla potrápí během života téměř každého člověka. Jsou způsobeny jak různými zdravotními potížemi. Na vině může být například zranění nebo v případě mnoha žen těhotenství. Otok se projevuje především zduřením dané části a velmi často i nepříjemnou bolestí.

Otoky rozdělujeme na dva druhy podle toho, kde se nachází. Prvním druhem otoku je místní, který postihuje například okolí kloubu. Druhým druhem otoku je celkový, kdy se otoky vyskytují na více místech na těle.

Místo otoku je naplněno tekutinou, která se zde vyskytuje ve větší míře než je obvyklé. Nahromaděním této tekutiny zpravidla místo zrudne a stává se bolestivým. To souvisí i s krevním oběhem, může to být také projev kardiovaskulárního onemocnění.

Ať už je příčinou zánět, úraz, těhotenství či něco jiného, otoky je třeba zmírnit a místo zklidnit. Zkuste několik praktických rad.

Studený obklad

Pokud máte otok není nic snadnějšího, než si místo namočit do studené vody nebo přiložit studený obklad. Pokud se rozhodnete pro obklad, můžete namočenou látku na několik desítek minut do mrazáku, déle vám pak vydrží.

Nohy nahoru

Pokaždé, když sedíte nebo ležíte, vyvyšte si místo určené pro končetinu s otokem a položte si ji na ni. Tím pomůžete krevnímu oběhu, aby lépe fungoval a pocítíte úlevu. Končetinu můžete i zavěsit. Důležité je dopřát si dostatek času na odpočinek.

Vyhledejte lékaře

Pokud váš otok neustupuje, je dobré vyhledat lékaře. Ten zváží váš stav a může vám předepsat léky, které sníží otok i bolest.

Pitný režim

Abyste zamezili tvorbě otoků, pokuste se více zaměřit na svůj pitný režim. Omezte přísun soli a sodíku, ty totiž otékání způsobují.

Volnější oblečení

Pokud nosíte těsné oblečení, například ponožky s příliš utaženou gumičkou, otoky se vám budou tvořit spíše. Zaměřte se na to, aby vaše oblečení bylo volnější a nestahovalo vás.

Masírujte

Krevní oběh podpoříte i masáží. Promasírujte jemnými pohyby otoky v jejich místě a následně dopřejte svým nohám odpočinek.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden