Moje chvilka pohody

Jak na psího strašpytla?

Strach a úzkost jsou u psů běžnou emocí. U některých jedinců jsou však enormní a v případě, že přijdou do konfrontace s něčím, co je stresuje a čeho se bojí, stáhnou se do sebe, utíkají, kňučí, vyjí nebo štěkají.

Někteří psi, a nemusí se jednat pouze o ty menšího vzrůstu, trpí velkou bázlivostí a strachem. Může to být strach z cizích psů nebo lidí, z projíždějících aut, bouřky nebo ohňostrojů. Jak se k takovému psovi chovat, abyste ho ještě více nestresovali?

1 Strach z bouřek patří k nejběžnějším psím fóbiím. Jsou psi, kteří se bouřky nebojí, ale je i řada psů, které bouřka doslova děsí, a je pro ně utrpením. Někteří se schovají, jiní vyjí, další škrábají na dveře. Pokud je to i případ vašeho psa, nikdy ho za jeho chování netrestejte. Problém byste neodstranili, jen byste ho znásobili. Pejsek by se pak nebál pouze bouřky, ale i případného trestu od vás.

2 Na druhou stranu byste to neměli přehánět ani s přílišným utěšováním. Nejlepší je, najít mu bezpečné místo (přepravka, místo pod stolem, židlí), kde bude moci bouřku přečkat, a které mu pomůže ztlumit některé známky neklidného chování. Můžete mu tam nechat pár pamlsků, abyste ho tam během bouřky snáze nalákali.

3 Mnoho pejsků má strach z otevřeného prostranství. Vždy se držte blízko u něj a venčete ho v místech, kde je minimum hluku a žádné rušivé podněty (jiní psi nebo děti). Hrajte si s ním vsedě na trávě, běhejte, házejte mu klacíky a vše mu ukazujte. Dovolte mu, aby si všechno dobře očichal. Až se malinko „otrká“, seznamujte ho pomalu stejným způsobem s ostatními psy a začněte ho venčit i mezi lidmi, aby si zvykl na cizí kroky. Seznamování s dětmi, které jsou často zbrklé a hlasité, nechte až na konec.

4 Poměrně často se stává, že se pes bojí věcí, které nezná. Může se jednat o hlasité auto, poletující igelitový pytlík, popelnice a podobně. Ať už má strach z čehokoli, musíte mu ukázat, že vy se dané věci nebojíte. Igelitový pytlík vezměte do ruky, hrajte si s ním a přitom na psa mluvte. Předmět jeho strachu mu nikdy nepodávejte ani s ním k němu nechoďte, počkejte, až přijde a bude se chtít podívat sám. Pokud jde o auto, posaďte se do něj a psa si vezměte na klín, aby měl možnost poznat ho zvenčí i zevnitř. Pokud se nebojí auta, ale hluku, stoupněte si spolu na chodník u silnice. Na psa vlídně mluvte, hlaďte ho, brzy pochopí, že se mu nic neděje a prvotní strach opadne.

5 Někteří pejsci, zejména ti z útulku, jsou plaší k vlastnímu pánu. Je to tím, že si k vám ještě nevybudoval důvěru. Dokud si na vás pejsek nezvykne, nezvyšujte na něj hlas ani ho nebijte. Pokud udělá něco, co nemá, samozřejmě mu vyčiňte, ale opatrně, například lusknutím prsty nebo jiným pro něj nepříjemným zvukem, aby pochopil, že to, co udělal, bylo špatné, ale zároveň abyste neprohloubili jeho strach k vám.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden