Můj čas na kafíčko

Jak na spáleniny od sluníčka?

Vystavit se slunečním paprskům je příjemný relax, který nabíjí, ale zároveň teď v létě hrozí i velké riziko spálení. Zjistěte, co dělat, pokud jste to se sluncem přehnali.

Přehnali jste to s opalováním a vaše kůže doslova hoří? Máme pro vás tipy, jak si ulevit.

Aloe vera

Výtažek z této rostlinky je v kosmetickém, ale i farmaceutickém průmyslu velmi dobře známý. Dokáže pokožku zchladit a zklidnit.

Nejjednodušší je mít tuto nenáročnou rostlinu přímo doma, odříznout list a menší postižená místa namazat šťávou. Na větší spálené plochy se vyplatí koupit si gel. V létě ho dejte do lednice, krásně pak uleví spálené pokožce.

Pomáhá i obklad z odvaru máty.

Obklady z bylinek

Na spálenou pokožku se bude hodit máta i heřmánek. Obě bylinky mají protizánětlivé účinky a dokážou kůži zklidnit. Připravte si nálev, namočte do něj látkový kapesník nebo plenu a položte na spálená místa. Postup několikrát opakujte.

Vaječný bílek

Hodí se i na běžné spáleniny v kuchyni. Syrový vaječný bílek natřete na postižení místo a nechte působit několik minut. Poté jej opláchněte vlažnou vodou a kůži ošetřete krémem.

Tvaroh a jogurt

Tento způsob používaly i naše babičky. Na spálená místa použijte selský bílý jogurt nebo tvaroh a nechte působit co nejdéle. Kůže se po něm ochladí i zklidní a bolest zmizí. Poté stačí opláchnout. I když si ulevíte, musíte počítat s tím, že spálenina se hojí několik dní.

Pomáhá i studenější sprcha. Pomůže postižená místa chladit obkladem z bavlněné látky namočené v chladném mléce. Zkuste po ochlazení natřít místa kokosovým olejem. Při sprchování nepoužívejte mýdlo nebo jen to s neutrálním pH.

Pomoc z lékárny

Pomoci může gel s obsahem panthenolu, který seženete v lékárnách. Urychlí regeneraci kůže a ochladí ji. Pomáhá také kalciová mast. V lékárně koupíte i přípravky s aloe vera. Pomoc slibuje i přípravek Bepanten, nebo Cicaderma. Velmi účinný je spray s obsahem kolagenu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden