Moje šťastná hvězda

Jak na správné sluneční brýle?

Záleželo vám vždycky více na vzhledu a módě, zatímco zdravotní aspekty jste u výběru slunečních brýlí ignorovali? Je načase to změnit a konečně začít chránit svůj zrak pořádně.

Krátkodobý přímý pohled do slunce není pro zdravé oči nebezpečný. Zornice oka reaguje jako clona fotoaparátu a reguluje množství slunečního záření, které dopadne na sítnici. Dlouhodobý pobyt v místech intenzivního slunečního záření – u moře, ve vysoké nadmořské výšce – může však vyvolat drobné defekty epitelu rohovky a s tím spojenou výraznou bolest oka.

Jak na UV filtry?

Naše oči ohrožuje zejména ultrafialové záření, které může vést k poškození jednotlivých struktur oka, zejména rohovky a sítnice.

„Oči bychom si měli chránit tedy brýlemi s UV filtrem.

Při ochraně před UV zářením je důležité, aby byl UV filtr v brýlích stoprocentní, aby byl zrak chráněn před UVA i UVB zářením.

Doporučený je UV 400. Dokonce existují i oční kapky s UVB filtrem,“ říká MUDr. Jana Mikšovská, lékařka pražské oční kliniky DuoVize. Při pobytu u moře se doporučuje zatmavení brýlí 50 až 60 procent. Úplně tmavá skla nejsou vhodná.

Zorničky se tak ještě rozšíří a do oka proniká více UV záření. Pokud si nejste jisti kvalitou svých brýlí, je lepší nechat si změřit UV filtr ve specializované optice..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden