Můj čas na kafíčko

Jak na vlasy působí hormony?

Kvalita vlasů a vyvážená hladina hormonů v krvi spolu souvisí jako život a vzduch. Kdy vás čekají hormonální výkyvy a co to udělá s vašimi vlasy?  

I zdravou ženu v životě čekají období, kdy se hormony vzbouří. Přirozeně k tomu dochází v pubertě, v těhotenství a nejvíc v menopauze. důvodem může být onemocnění štítné žlázy, onkologická nemoc a léčba, zvýšená produkce mužských hormonů, nadměrná či snížená tvorba inzulinu a cysty na vaječníkách.Vliv může mít také užívání některých léků. Všechny uvedené důvody způsobují vypadávání, slábnutí, maštění, nebo naopak vysoušení vlasů.

Za co hormony nemůžou

V případě, že ženě vlasy nadměrně padají, nemusí to být hormonální bouří, ale nedostatkem některých důležitých látek v organismu. Ve vlasech se může díky vyčerpání a stresu vytvořit přímo lysina. V tom případě je nutné zajít k lékaři či dermatologovi, který podle rozboru krve pozná, co tělu chybí, a doporučí vhodné léky, potravní doplňky či úpravu diety.

S věkem se kvalita vlasů prostě mění!

Pro vlasy je velice důležité dostatečné množství zinku, hořčíku, železa a křemíku.   Z kudrn do hladka Další hormony zapříčiněnou změnou je struktura vlasů. Z kudrnatých se můžou stát rovné a naopak. S tím ale také nikdo nic neudělá, a tak je potřeba se s novou image smířit.

Menopauza

V této době se nám vlasy taky mění, ale důvod je přesně opačný než v těhotenství. V krvi totiž roste množství mužského hormonu testosteronu, který se nám, ženám, tvoří v kůře nadledvinek. Řídnutí vlasů z tohoto důvodu se jmenuje androgenetická alopecie. Kromě toho způsobuje i nadměrné maštění vlasů. Vychytávkou kadeřníků je vlasy zesvětlit. To zabrání nejhoršímu maštění. Gynekolog by měl předepsat užívání přírodních či syntetických ženských hormonů. Než se stav upraví, pomůžou suché šampony či speciální vlasové vody. Výborné výsledky má i očistná jaterní kúra, užívání lecitinu a mořské řasy. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden