Moje sladké tajemství

Jak na zdravý spánek

V posteli strávíme asi třetinu života, kvalitní spánek je alfou a omegou našeho fungování. Mozek se pomocí spánku zbavuje toxinů a tělo obnovuje síly na další den.

Při nedostatku spánku se vám může výrazně zhoršit paměť i schopnost koncentrace. Také se může „rozjet“ většina vážných onemocnění, jako je diabetes, kardiovaskulární problémy, demence či Alzheimerova nemoc. Když se dlouhodobě pořádně nevyspíte, budete ve stresu a bude vás jistě bolet hlava. O ztrátě chuti do života nemluvě.

Dokonce posiluje imunitu

Nedostatek spánku může kromě jiného vést i k oslabení imunitního systému. Pokud nemá tělo při spaní dostatek času pro regeneraci, nedokáže nabrat potřebné síly a nemůže se proti jakékoli nákaze dostatečně bránit. Tělo je pak náchylnější k nachlazení a virovým onemocněním.

Jak lépe usínat

Zkuste dodržovat spánkovou hygienu. Choďte spát ve stejný čas, a to i o víkendu. Pokud jste zvyklí si na chvilku zdřímnout během dne, neměli byste být v posteli déle než 45 minut. Před spaním nepijte alkohol, kávu, čaj ani energetické nápoje, natož Colu.

Omezte také kouření a vyhněte se těžkým, kořeněným a sladkým pokrmům alespoň 4 hodiny před spaním. Ve vaší ložnici by neměla teplota přesáhnout 18 °C. Důležité je také větrání, čerstvý vzduch dokáže zázraky.

Nepoužívejte postel jako pracovnu a těsně před spaním minimalizujte ve své ložnici světlo a hluk. Odstraňte z ní lákadla, jako je televize a počítač, a před spaním zapomeňte na sjíždění internetu v mobilu.

Pomohou vám také bylinky

Trpíte-li nespavostí nebo neklidným spánkem jen jednou za čas, není hned nutná návštěva lékaře. Můžou vám pomoci uklidňující bylinky a přírodní doplňky stravy. Například meduňka, která uvolňuje napětí a úzkosti a pomáhá odblokovat stres. Nebo odvar z třezalky tečkované proti úzkostem, strachu a depresím.

Třezalka se používá při různých nervových onemocněních, dokáže totiž navodit pocit klidu, od kterého je jen krůček ke klidnému spánku. Mučenka díky svým sedativním účinkům uklidňuje, pomáhá při úzkostech a má i mírné analgetické účinky.

Mateřídouška zase kromě uklidňujících účinků zlepšuje náladu, pomáhá proti stresu a nervovému vypětí. Kozlík lékařský podporuje usínání a zdravý spánek, duševní zdraví a relaxaci. K lepšímu spánku pomáhají také vitamin B6 a hořčík v tabetách.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden