Moje chvilka pohody

Jak nejlépe odhalit lháře

Jak odhalit, že vám někdo lže. Ať už z očí do očí, nebo v e-mailu.

Lichocení je metoda manipulace. Lhář ji může použít, aby získal kontrolu nad konverzací a nasměroval ji novým směrem. Nechce uvádět konkrétní podrobnosti, které lze snadno dokázat jako lži.

Když řeknou polovinu příběhu, mají jistotu, že nutně nelhali. Ve své snaze být přesvědčiví, zdůrazňují svou čestnost. Výrazy jako: „abych byl upřímný“, „věřte mi“ a „abych vám řekl pravdu“, používají proto velmi často.

Zní to tak pravdivě...

Může jít také o patologického lháře. Jeho příběhy jsou obvykle velmi přesvědčivé. Díky maličkým detailům zní pravdivě a mohou dokonce uvěřit svým vlastním vymysleným příběhům. Je pro vás velmi obtížné s ním jednat, protože si ani plně neuvědomuje, že lže.

Vymyšlený příběh pravděpodobně zkazí jeho formulací. Skáče z minulosti do přítomného času a naopak. Je to proto, že jeho mozek je tak zaneprázdněn vymýšlením falešného příběhu, že zapomíná, jak vytvořit gramaticky přesnou větu.

Nepoužívají první osobu

Někdy lháři nemohou čelit svým vlastním činům a nést za ně odpovědnost. Proto se zdrží používání zájmen z pohledu první osoby, ale místo toho učiní obecnější prohlášení.

Působí empaticky

I když na empatii není nic špatného, pokud ji někdo najednou začne používat, mělo by se s ním zacházet opatrně. Když tato osoba lže, uchýlí se k tomu, že s vámi bude spíše emotivní, než aby vám podrobně odpověděla na otázku.

Důvodem je to, že v tuto chvíli mohou porozumět vašim emocím a snaží se manipulovat tak, že sami projevují falešné emoce. Tato emocionální nákaza má za cíl ovlivnit váš úsudek a odvrátit vaši pozornost od vaší původní otázky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden