Můj čas na kafíčko

Jak o Velikonocích mlsat, a nepřibrat

I velké svátky se dají oslavit u plného stolu „zdravě“! A to i s tradičními pokrmy.

Sotva jsme se trochu vzpamatovali z vánočních kaprů, bramborových salátů a cukroví a třeba i shodili případná kila navíc, už se blíží další svátky spojené s hodováním...

Nakupte si hodně zeleniny a jezte ji i několikrát za den.

Snažíte se jíst zdravě, udržovat se v kondici a nechcete se o Velikonocích zbytečně přejídat? Naši předkové to měli jednodušší, před Velikonocemi drželi čtyřicetidenní půst bez masa, kdy se jedly pouze ryby a hodně luštěnin. Aby naše snaha o štíhlou linii nepřišla vniveč, stačí se držet následujících tipů.

1. Všeho s mírou

Klidně si dopřejte jehněčí na česneku, beránka či jinou velikonoční pochoutku. Nepřehánějte to ale s velikostí porcí. Místo šesti knedlíků si dejte jen dva nebo tři, místo půlky mazance jen jeden kousek. V zásadě je ideální jíst poloviční až dvoutřetinové porce oproti „normálu“.

2. Nahrazujte nezdravé zdravým

Zkuste letos tradiční dobroty „ozdravit“. Na chlebíčky místo bílé veky použijte celozrnné pečivo a doplňte je lehkým tvarohovým sýrem nebo domácí pomazánkou a čerstvou zeleninou – ředkvičkami, pažitkou apod. Místo slaných buráků či chipsů si dejte proužky mrkve, kedlubny nebo ředkve
s dipem ze zakysané smetany nebo jogurtu s bylinkami. A mazanec si upečte ze zdravější špaldové mouky.

3. Pozor na alkohol

Velikonoce svádějí k nadměrné konzumaci tvrdého alkoholu, který má více kalorií, než se může zdát. Pokud už se bez něj neobejdete, dejte si raději sklenku suchého bílého vína a k ní sklenici vody, případně slabý vinný střik.

4. Zrádné cukry

Tradiční velikonoční sladkosti jsou plné přidaných cukrů a často i nezdravých tuků. Místo kupovaných zákusků si připravte zdravý domácí koláč s tvarohem a ovocem, bez zbytečně velkého množství cukru, nezdravých polev a tučných krémů.

Pozor si dejte na čokoládové zajíčky, kuřátka a další figurky – často jsou vyrobené z nekvalitních tuků a přeslazené. Raději si dejte pár čtverečků kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa. Pozor na sladké limonády a džusy, které jsou cukru plné. Raději si připravte vodu ochucenou nakrájeným čerstvým ovocem nebo bylinkami.

5. Nezapomínejte na pohyb

Určitě by nebylo dobré celé svátky jen projíst a prosedět. Po vydatném obědě si vyjděte na svižnou procházku – byť s rouškou. Podpoříte tím trávení a tolik se vám neuloží tuku. Kromě toho si užijete krásné jarní počasí a pokocháte se přírodou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden