Můj čas na kafíčko komerční sdělení

Jak odnaučit psa štěkat doma?

Štěkání psa je přirozený způsob psí komunikace, avšak jsou situace, kdy je tuto chování nežádoucí - ruší klid v okolí a sousedi si stěžují. Přečtete si, jak tento problém vyřešit.

Proč pes štěká v bytě?


Přemíra štěkotu může obtěžovat nejen Vás, ale i Vaše sousedství. Pokud chcete tento problém zvládnut, musíte pochopit, proč pes štěká. Občas je těžké nalézt příčinu zdánlivě bezdůvodného štěkání, protože pejsci štěkají z různých důvodů. Pes může se cítit opuštěný a znuděný, bát se, mít v sobě přemíru energie. Psi štěkají, aby dali najevo, že něco chtějí, mají hlad, chtějí hrát a nebo nemají radí nejaké nové věcí doma.

Když už najdete důvod, musíme přemýšlet jak odnaučit psa štěkat. Pokud je toho příliš, je třeba psa naučit správného chování. Často návyk štěkat přetrvává, tehdy musíte obrátit se na svého zkušeného behavioristu.

Nadměrné štěkání může způsobit zdravotní problémy - onemocnění hrtanu a krku. Kromě toho šťastný z štěkání nebude asi nikdo - ani Ty, ani sousedí.

Jak odnaučit psa štěkat?


Pokud psa cvičíme již od začátku, tak určitě snadněji zvládneme zamezit případnému štěkání. Proč? Během základního výcviku je možné naučit štěně poslušnosti a správného chování. Jednotlivé lekce by měly být jednoduché a zábavné, až potom, kdy pes to zvládá přidáváte složitější úkoly. Jestli máte strach z toho, jak výcvik zvládnete sami, můžete s ním jít do psí školy. Základním ze způsobů, jak odnaučit svého psa štěkat, je naučit ho příkaz „ticho“.

Znudění… častý důvod nadměrného psího štěkání


Výcvik měl by záviset na důvodu psiho štěkaní. Občas pes štěká čistě proto, že se nudí – musím poznamenat, že toto bývá nejčastější příčinou nadměrného vytí.Pes bude výt kromě správné výchovy, když nebudeme mu věnovat vhodné času. Co dělat? Pro psa štěkání je způsob, jak získat Vaši pozornost a dávat najevo, že něco potřebuje. Řešení je jednoduché. Máš psa - věnuj mu čas. Je velmi důležité psa důkladně vyvenčit a utahat. Psi mají rádi dlouhé procházky a hraní. Můžeš využít spousta hraček - míčky, frisbee, tahací hračky pro psy a nebo zkusit zajímavé psí sporty.

Co nesmíte dělat během výcviku psa?


Chcete-li psa utišit, nikdy nekřičte když ten štěká. Pes tohle nechápe a naopak, může to mít opačný účinek. Pes by si mohl myslet, že štěkáte také. Dalším a také velmi častým důvodem štěkání může být právě majitel sám o sobě, který na svého psa křičí. Jediné, co lze tímto způsobem získat, je, že se pes bude bát a z toho důvodu výt. Samozřejmě, protištěkací obojky nejsou nejlepšími nástroji k výcviku, protože mohou působit poruchy chování, zvýšení nespokojenosti a další problémy, jako například kousání nábytku.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden