Můj kousek štěstí

Jak osvobodit ptačího vězně

Máme velkou zahradu kousek od lesa, a tak můžeme pozorovat různá zvířátka a ptáky. Myslím, že za posledních pár let se z nás stali celkem dobří znalci přírody.

Než jsme se odstěhovali na venkov, myslela jsem si, že instinkt zvířatům vždy napoví, jak se chovat. Ale co bydlíme na chalupě, změnila jsem názor. Třeba takové sýkorky. Protože mají strach z kun a koček, dokážou si udělat hnízdo na naprosto nesmyslných místech, kde to s mladými nemůže dopadnout jinak než špatně. Jako letos na jaře.

Sýkorky mizely

Nejdřív jsem si myslela, že si udělaly hnízdo na některé ze spodních větví hustého smrku, co roste u plotu. Pozorovali jsme je s manželem a vnoučaty dva dny. Pak už mi to nedalo a vypravila jsem se na výzvědy. Ukázalo se, že větve se těm malým neposedům zřejmě nezdály dost bezpečné, a tak si udělaly hnízdo ve sloupku od plotu. Jen si to představte. Železná roura, vysoká asi metr sedmdesát a na jejím dně se na hnízdě na vajíčkách krčí malá sýkorka. Dospělí sice neměli problém tam zaletět, ale když jsme se o tom s manželem bavili, nedokázali jsme si představit, že by se odtamtud podařilo dostat mladým. Zatím jsme ale ptačí rodinu jenom pozorně sledovali, vytahovat vajíčka ven by nemělo smysl. Když se z vajíček vyklubala tři mláďata, začali jsme přemýšlet, jak jim pomoci. Od známého, který je amatérský ornitolog, jsme věděli, že na vymyšlení záchrany máme asi tak tři týdny.

Pro hasiče

Pokusy mláďata vytáhnout k ničemu nevedly, a tak bylo na čase povolat těžkou techniku. Pomohli nám místní hasiči. Nejdřív přišli obhlédnout situaci. Jeden z nich, takový mladý, šikovný kluk, vyrobil z plastu malou čepičku přesně do roury, kterou mláďata zakryl. Potom přišla na řadu rozbruska. Když opatrně odlomili horní část sloupku, daly se sýkorky lehce vytáhnout. Přenesli jsme je do náhradní budky a čekali, co na to jejich rodiče. Ulevilo se nám, když se k mladým vrátili. Sýkorky v budce zůstaly, dokud za pár dní nevyletěly a my si do plotu pořídili nový sloup. Tentokrát ale zakrytý, aby v něm napříště už žádná mláďata neuvízla. A na zahradu jsme pro jistotu dali hned několik ptačích budek.

Hedvika (59), Zlín

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden