Můj čas na kafíčko

Jak pečovat o zrak?

Nošení brýlí a kontaktních čoček můžete předejít včasnou péčí!

Až tři čtvrtiny všech podnětů z okolí nám zprostředkovávají oči. Umožňují nám vnímat světlo, rozeznávat tvary, velikost, prostorové uspořádání, vzdálenost a pohyb.

Moderní doba ve znamení počítačové techniky a času tráveného u počítače si vybírá daň na našem zraku. Co našemu zraku ublíží, a co mu naopak dokáže pomoc ?

Nejdůležitější smysl

Ztráta zraku život člověka výrazně ochudí, navíc ve většině případů není léčitelná. Jakékoli změny vidění je proto nutné řešit včas.

K nejčastějším očním poruchám patří  dioptrické vady jako krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, vetchozrakost apod. Vážnější jsou poruchy barevného vidění, šeroslepost, onemocnění rohovky, šedý a zelený zákal, defekty sítnice či různé genetické vady.

K poškození zraku může dojít také úrazem. Je důležité chodit na pravidelné preventivní prohlídky  na ty by neměli zapomínat především lidé s vyšším rizikem nějaké oční choroby, například se silnou krátkozrakostí, diabetici nebo ti, v jejichž rodině se vyskytl zelený zákal. Dobrá zpráva je, že osmdesát procent zrakových vad je léčitelných.

Co můžete udělat sami

Chraňte oči před UV zářením kvalitními slunečními brýlemi. Zdravá životospráva je prevencí očních onemocnění. Jídelníček
obohaťte o čerstvou zeleninu a ovoce, například špenát, listový salát, zelí, mrkev, rajčata, borůvky, rybí oleje, tofu, mandle, lněný
olej, citrusové plody apod.

Vyvarujte se kouření – zvyšuje totiž riziko výskytu některých očních onemocnění. Pravidelně se hýbejte a dbejte na dostatek odpočinku a spánku. Pracujete-li s ostrými předměty a jinými přístroji, chraňte oči ochrannými brýlemi.

Při práci s počítačem se vždy po dvaceti minutách na dvacet vteřin zadívejte na bod vzdálený minimálně šest metrů. Ulevíte zaostřovacím svalům, procvičíte oči a zabráníte jejich vysychání.

Důležité je i osvětlení na pracovním stole a pozice monitoru. Nezanedbávejte pravidelné kontroly u očního lékaře.

Do 45 let věku se vyšetření očním lékařem doporučuje minimálně jednou za čtyři roky a po 45. roce jednou za dva roky. Preventivní prohlídka slouží nejen k vyšetření dioptrií, ale i k odhalení vážných očních chorob, které nejdřív dlouho probíhají nepozorovaně, například zeleného zákalu.

Nebojte se operace

Současná oftalmologie nabízí u většiny očních vad účinnou a efektivní léčbu. Například šedý zákal lze odstranit pomocí jednoduché ambulantní operace, při níž se do oka zavede nitrooční čočka – a v mnoha případech se tím zlepší třeba i krátkozrakost.

Zvolit si můžete i čočky bifokální, které korigují krátkozrakost i dalekozrakost, nebo trifokální, které kromě toho umožňují lepší vidění i na střední vzdálenosti, například na počítač.

Za ty si ale budete muset připlatit. Krátkozrakost a dalekozrakost se dají odstranit i pomocí laserové operace.

Dodržujte pravidelné kontroly

Pokud máte se zrakem potíže nebo pozorujete na svých očích něco neobvyklého, naučte se o ně pečovat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden