Moje chvilka pohody

Jak posílit váš vztah se psem?

Ať již máte štěňátko, dospělého psa, jste začátečník nebo zkušený pejskař, umění komunikace se psem vám pomůže zvládnout i obtížné situace jednodušším způsobem.

Zdá se vám, že nemáte se svým psem takový vztah, jak byste si přáli? Nevěnuje vám váš pes dostatečnou pozornost ve chvílích, kdy to potřebujete? A chcete to změnit? Každý vztah je mnohem šťastnější, když si parťáci rozumí a jsou rádi, že jsou spolu. Podobně jako u lidí je nutné na vzájemném vztahu pracovat a rozvíjet ho.

Buďte spolu

Zkuste svého psa brát s sebou, když někam jdete. Začněte mu věnovat více času. Život se psem není pouze o venčení a procházkách okolo domu. Pes se potřebuje proběhnout, nasát jiné zajímavé pachy a získat zajímavé zážitky. A to platí zejména v případě. Právě tam byste měli trávit společný čas nějakou příjemnou činností, jako jsou procházky, aportování, běhání, plavání, mazlení, psí sporty nebo třeba ležení v trávě.

Jasná komunikace

Nedorozumění a zmatky jsou nepřátelé dobrých vztahů a u psů to platí dvojnásob. Při komunikaci se svým čtyřnohým kamarádem se snažte používat co nejjasnější signály a povely, které budou vždy stejné. Ve svém projevu musíte být konzistentní. Vzhledem k tomu, že psi mají tendenci učit se vizuální signály rychleji než akustické, používejte oboje, pokud je to možné. Také berte na vědomí, že psi věnují větší pozornost tónu, jakým jim něco sdělujeme, než obsahu vět. Stejně dobře také vnímají řeč těla. Když se naučíte se svým psem jasně komunikovat, vznikne mezi vámi větší porozumění.

Opusťte stereotyp

Je sice pravda, že psi jsou relativně konzervativní zvířata, ale platí to spíše pro vzorce jejich chování než pro jejich životy obecně. Podobně jako lidé, i psi rádi ocení něco nového, ať už se jedná o nový výcvikový prvek, nový trik, novou hračku nebo výlet do nových míst, kde ještě pes nikdy nebyl. Nové zážitky, cviky a povely prokazatelně zlepšují psychický vývoj psů, zároveň se vaše vzájemné vztahy zaručeně prohloubí.

Klid až na prvním místě

Když křičíte a boucháte věcmi, jde z vás strach. Psi na to velmi citlivě reagují, i když se jich váš vztek třeba vůbec netýká. Bez ohledu na to, co se děje, se snažte vyzařovat klid a sebejistotu. Pro vašeho psa budete představovat „klidnou sílu“, na kterou se bude moci spolehnout za všech okolností.

Mazlete se

Studie naznačují, že fyzický kontakt, jako je drbání a mazlení, snižuje u psů v útulku stres, který se měří podle snížení srdeční frekvence a stresového hormonu kortizolu, stejně jako zvýšením antistresového hormonu oxytocinu. Tyto výsledky potvrzují všeobecně uznávaný názor, že fyzický kontakt hraje roli při posilování vazby mezi lidmi a psy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden