Moje chvilka pohody

Jak poznat a léčit cukrovku u psa

Diabetes neboli cukrovka je nejčastějším endokrinním onemocněním u psů. Co všechno nemoc obnáší, jak ji odhalíte a jak přizpůsobit zaběhnuté návyky?

Počet psů s cukrovkou stále roste a postihuje především nekastrované fenky středního a staršího věku, které mají díky hárání narušenou hormonální rovnováhu. Z plemen pak jsou náchylní na cukrovku teriéři, jezevčíci či němečtí ovčáci.

Zazní-li diagnóza, že má pes cukrovku, je to pro každého majitele nejprve šok. Dobrou zprávou ale je, že pokud přizpůsobíte stravu, péči i své chování stavu vašeho zvířete, může vést dlouhý, zdravý a šťastný život.

Proč vzniká?

Odpověď je jednoduchá – v těle chybí dostatek inzulínu. To je stejné jako u lidí. Dokonce i příčiny jsou podobné. Nejčastějšími pacienty jsou pejskové s nadváhou, dlouhodobě oslabenou imunitou, zanedbatelným pohybem, vystresovaní pejskové nebo hárající fenky.

Dva typy

U psů rozlišujeme primární a sekundární cukrovku. O primární jde v případě, kdy slinivka není schopná produkovat inzulín a je tedy nutné ho psovi dodávat. U sekundární cukrovky sice tělo normálně inzulín produkuje, ale nepřijímá ho a brání se mu. Zde je proto nezbytná větší úprava jídelníčku.

Jaké jsou příznaky?

V počátku má pes často žízeň, více jí a díky tomu i tloustne. Nebo je naopak hubený, i když hodně jí. Je unavený, díky nadměrné konzumaci vody často močí, a může tím pádem nechávat doma loužičky. Psi také mohou začít mít problém se srstí. Občas může být psovi také cítit z tlamy po ovoci.

Důkladné vyšetření

K veterináři je nutné zajít co nejdříve, aby se cukrovka nedostala do pokročilejšího stádia, kdy pes začíná ztrácet zrak. Cukrovku lze odhalit testem na obsah cukru v krvi či moči. Při včasném odhalení nemoci a správné léčbě i životosprávě se může i pes s cukrovkou dožít vysokého věku.

Změna jídelníčku

U obou typů cukrovky je nutné upravit jídelníček. Navíc u primárního typu se musí pes léčit denními dávkami inzulínu, které vždy určí veterinář. A jak by měl vypadat jídelníček nemocného psa? Měl by obsahovat lipidy, glycidy, proteiny i vlákninu.

Co to v praxi znamená? Že zařadíte více bílého masa, čerstvou zeleninu, rýži a těstoviny. Naopak se vyhněte ovoci, pamlskům a kalorickým krmivům. Pes by se neměl nijak přejídat a porce by měly být spíše menší a vícekrát denně.

Pokud krmíte granulemi, je důležité vybírat takové, které mají suroviny s nízkým glykemickým indexem, vhodné jsou třeba i takové, co obsahují sladké brambory.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden