Moje sladké tajemství

Jak poznat a léčit dnu

Tato nemoc může člověka ošklivě potrápit, ale dá se nad ní zvítězit.

Říká se jí také pakostnice nebo nemoc králů. Dna je typ zánětu kloubů, který je způsoben nadměrnou koncentrací kyseliny močové v těle. Postižený trpí děsivými bolestmi, které ho často omezují v pohybu a zásadně tak snižují kvalitu jeho života.

Touto chorobou trpí asi 10 % Čechů a nejčastěji postihuje muže nad 40 let. V minulosti získala přezdívku nemoc králů nebo nemoc bohatých, protože pouze lidé z vyšších vrstev měli možnost konzumovat přemíru masa a jiných potravin, které přispívají ke vzniku dny.

Mezi rizika patří dále přílišná konzumace alkoholu, špatný pitný režim, dlouhodobé užívání diuretik, nadváha a nedostatek pohybu. Ke dně mohou vést i genetické dispozice.

Příznaky dny

Projevy nemoci se liší podle stadia onemocnění. V začátcích je dna zjistitelná jen při rozboru krve, v níž je patrná zvýšená hladina kyseliny močové. Dalším stadiem je akutní záchvat dny, který má rychlý nástup. Projevuje se velkou citlivostí a bolestivostí postiženého kloubu, nejčastěji na palci u nohy.

Celý palec oteče, zčervená a je velmi citlivý na dotek. Nemocný může mít i zvýšenou teplotu a zimnici. Po takovém záchvatu, který může trvat několik dní, následuje zklidnění, kdy nemocný netrpí žádnými obtížemi a zdá se, že se uzdravil. Pak je zhruba šest měsíců až dva roky klid.

U některých nemocných se následně mohou intervaly mezi záchvaty zkracovat, ale nemají již takovou sílu jako ten první. Pro chronické stadium nemoci je typické ukládání uzlovitých ložisek kyseliny močové v kloubní chrupavce a ve tkáních okolo kloubu.

Opakujícími se záněty pak může dojít až k deformaci kloubů a omezení jejich pohyblivosti. Ojediněle se na povrchu kůže v místě zánětu může objevit vytékající hustá bílá tekutina.

Vyšetření

Při podezření na dnu vám lékař odebere moč a krev, aby zjistil koncentraci kyseliny močové ve vašem těle. Den před vyšetřením by se člověk neměl nadměrně pohybovat, nedoporučuje se ani slunění a pití kofeinových nápojů či alkoholu.

Při nejasném výsledku lze pak provést napíchnutí kloubu a odebrání kloubní tekutiny k dalšímu rozboru. Po takovém zákroku už je jisté, zda člověk dnou trpí, nebo ne.

Léčení je běh na dlouhou trať

V případě, že onemocníte dnou, vám lékař doporučí změnu stravování a životního stylu. Nejdůležitější součástí léčby je pravidelný pohyb, udržování rozumné váhy, dodržování pitného režimu, a zejména dieta. Pacient užívá léky na snížení koncentrace kyseliny močové v krvi. Na akutní problémy se pak předepisují léky proti zánětu.

Při bolestech je dobré opakovaně postižené místo chladit. Nesprávnou léčbou nebo zanedbáním dny můžou vzniknout další zdravotní potíže, kterými jsou třeba vznik ledvinových kamenů, v extrémním případě může dojít až k selhání ledvin.

Co jíst a co ne

Při dně musí nemocný dodržovat dietní doporučení. To je alfa a omega úspěchu celé léčby. Je dobré vyhnout se nadměrné konzumaci masa, vnitřností, uzenin, tučných sýrů, čokolády, luštěnin, špenátu a česneku. Úplně odbourat je třeba alkohol.

Doporučenými potravinami jsou naopak ovocné šťávy, mléčné výrobky, některé druhy zeleniny (mrkev, celer, brambory), ovoce (pomeranč, třešně, kiwi) a tmavé i bílé pečivo.

V omezeném množství lze konzumovat také kávu, minerálky, slabý čaj, máslo, houby, bramborové knedlíky, zmrzlinu, sladkovodní ryby, vařenou šunku nebo vařená vejce.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden