Můj kousek štěstí

Jak poznáte, že jde o mrtvici?

Neschopnost se vyjádřit nebo zasmát také signalizuje mrtvici.

Během mrtvice dojde k poruše zásobení mozku krví. V 90 % případů kvůli ucpání mozkové tepny,10 % je způsobeno jejím prasknutím a krvácením do mozku. Obě varianty mají však stejné příznaky.

Čas běží...

Pokud k mozkové mrtvici dojde, se zavoláním záchranné služby je důležité neotálet. Čím dřív se pacient s mrtvicí dostane do nemocnice, tím má lepší vyhlídky na uzdravení.

Pokud se léčba zahájí do hodiny od začátku příznaků, úspěšnost léčby je více než 50 %. S každou další hodinou však účinnost léčby klesá.

Diagnózu potvrdí např. magnetická rezonance.

Varovné signály

Projevů, podle nichž mrtvici lze rozpoznat, může být i více. Nejčastějšími jsou poruchy hybnosti. Postižený člověk například nedokáže uchopit hrneček za ouško, v těžším případě může mít nehybnou celou polovinu těla nebo najednou upadne na zem.

Dále to bývá náhlá porucha řeči, nevybavení si slov, případně člověk není schopen odpovědět. Často dojde k poklesu ústního koutku, poruchám vidění, brnění, motání či silné bolesti hlavy...

Zvednout obě ruce je při mrtvici velký problém.

Otestujte čtyři základní příznaky

Alespoň základní příznaky by měl poznat každý. Zjistit, zda jde o mrtvici, můžete jednoduchým způsobem. Požádejte dotyčného, aby se zasmál – při mrtvici to není možné.

Pak ho požádejte, aby opakoval jednoduchou větu – třeba že je dnes pěkné počasí. Vady řeči během mozkové příhody mu to nedovolí. Do třetice mu řekněte, aby zvedl obě ruce – možná to i zvládne, ale s velkými obtížemi, většinou však jednu ruku zvednout nebude moci.

A nakonec ho požádejte, aby vyplázl jazyk – pokud jde o mrtvici, jazyk bude mít nepřirozeně zkroucený do strany. Jestliže tyto příznaky na někom (nebo i sami na sobě) shledáte, už vůbec na nic nečekejte a volejte pomoc.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden