Můj čas na kafíčko

Jak přežít 5 fází rozchodu?

Jaké typické etapy vás čekají po rozchodu? A ve které nesmíte nikdy uváznout?

Srdce vám bije zděšeně na poplach, cítíte bolest a máte pocit, že život končí. Řekl, že odchází a opouští vás. Poradíme vám, jak projít se ctí všemi pěti porozchodovými fázemi, abyste se zase dala dohromady. Co vás čeká a nemine?

Naprosto nepřipraveně čelíte kruté realitě. Potřebujete čas, abyste šokující informaci o nečekaném závěru vašeho vztahu vstřebala a přijala to. Nejdřív vám hlavou prolétne, že je to snad špatný vtip, a nechcete si připustit, jak moc je situace vážná.

1) Šok: To nemyslíš vážně!

Šok je přirozená ochrana před bolestí. Cítíte se zmateně, ptáte se, co se stalo, a vinu v první chvíli přičítáte sama sobě. Partnera máte tendenci při odchodu zadržet, přestáváte myslet racionálně, takže jste schopna mu klidně schovat klíče od auta, jen aby nemohl odejít.

Vzápětí ho ale vyhazujete z bytu se slovy: „Tak si tedy jdi, táhni za ní!“ I když je to těžké, pokuste se zklidnit. Zabírá hluboké dýchání a vědomí, že přece nechcete, aby vás viděl v takovém stavu! Nechte ho jít, stejně v této vyhrocené fázi nic nevyřešíte.

Ve fázi popírání je kamarádka poklad.

2) Popírání: Ne, to se nestalo!

Najednou nevíte, jak přijmout to velké prázdno, co na vás volá z celého bytu. Všechno to, na co jste byla zvyklá, najednou není. Nesnídáte ve dvou, nikdo vás večer nerozčiluje přepínáním programů. Snažíte se vrátit do starých kolejí. Tomu bídákovi máte tendenci psát, volat mu a sledovat ho.

Co s tím? Vše, co chcete říct svému ex, neříkejte jemu, ale napište si to do deníku. Hezky si v něm na tom mizerovi vybijte všechnu zlost! Vypište se ze všeho tlaku, co cítíte v sobě. Uvidíte, že se vaše emoční rozpoložení změní. Zároveň se obklopte chápajícími kamarádkami.

3) Izolace: Už mě nechte být!

Připadáte si jako tělo bez duše. Nic vás nebaví, nemáte chuť na nikoho a na nic. Po večerech sedíte sama na gauči, cpete se čokoládou, zmrzlinou anebo nestačíte vyhazovat prázdné lahve od vína. Nalháváte si, že už nikdy nepotkáte nikoho jako Lojzu!

Fáze izolace je nebezpečná, nahrává budování závislostí, posilování splínů a depresivních stavů, proto v ní nesetrvávejte příliš dlouho. Klidně truchlete dál, ale snažte se dodržovat pravidlo 50 : 50. Polovinu svého času klidně probrečte sama doma, ale v té druhé vyhledávejte kontakt s přáteli a rodinou a choďte ven.

4) Vyjednávání: Jsem už jiná a chci tě zpátky!

Nechte přes sebe bolest přejít jako vlnu. Uplynulo pár týdnů a toužíte bývalého zase potkat. Potřebujete mu přece říct, že jste už jiná a lepší a uvědomila jste si všechny své chyby!

Při setkání vám buší srdce, dlaně se potí, předstíráte chladnou hlavu, a tak se ho zeptáte, jestli spolu můžete zase někdy zajít na kávu.

Nehroťte to, neponižujte se a raději vychladněte. Když se budete vnucovat, nic tím nezískáte. Raději se zamyslete: Skutečně svého ex potřebujete ke štěstí? Opravdu? Nebo je to jen touha vašeho zhrzeného ega? Nebyl to náhodou on, kdo rozbil váš vztah?

5) Nový začátek: Jsem a budu.

Jste rozhodnutá začít nový život. Najednou se to stane. Už máte dost všeho toho trápení, smutku a sebelítosti. Už nechcete bojovat s větrnými mlýny. Chcete jít dál. Uvědomujete si, že ošklivá minulost je už za vámi, a konečně se díváte dopředu.

Fáze nového začátku je kouzelná. Umožní vám zase se hluboce nadechnout. Pochopíte, že když se jedny dveře zavřou, zároveň se vám otevírají jiné.

Obklopujte se milými a pozitivními přáteli, najděte si nové zájmy a koníčky, možná si domů pořiďte zvířecího společníka, choďte cvičit nebo vyhledejte zajímavé kurzy. Tam všude můžete potkávat nové lidi a mezi nimi i nového muže. Je čas začít se zase radovat ze života. Je to jen na vás. Dovolte si to…

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden