Můj čas na kafíčko

Jak přežít horké dny?

Fyzicky náročnější aktivity plánujte na chladnější část dne, půjdou vám snáz...

Léto je v plném proudu a některé dny jsou z hlediska teploty k nepřežití. Zde je několik tipů, jak si můžete udělat léto snesitelnější, neřkuli příjemné.

O některých z uvedených zásad jste už slyšela, některé možná i praktikujete, ale osvícenost jiných jste možná stále dost nedocenila.

Nohy si máčejte vícekrát za den.

Bez tekutiny to nejde

V horkém počasí je důležité pít hodně čisté vody. Doporučuje se alespoň 800 ml za hodinu. Množství vody, které byste měla vypít, závisí kromě horka i na dalších faktorech, takže sledujte, jak vaše tělo reaguje. Nedovolte, abyste měla žízeň a vaše tělo trpělo.

Studená sprcha

Ledová voda může způsobit tělu šok. Proto je lepší sprchovat se pouze lehce vlažnou vodou. Dlouhé i krátké vlasy umyjte studenější vodou a nechte je přirozeně uschnout.

Pomáhají také studené obklady nebo tekoucí voda na pulzní body těla. Chlaďte si krk za ušima, zápěstí na vnitřní straně rukou, podpaží, vnitřní stranu loktů, třísla, opačnou stranu kolen a chodidla kolem kotníků.

Volné oblečení

Pokud jste doma a cítíte se pohodlně, nemusíte se oblékat vůbec. Venku je ideální volné oblečení z přírodních tkanin, jako je bavlna či len. Inspirujte se horkými zeměmi, kde místní nosí téměř výhradně delší volný oděv. Jde o to, že je prodyšný a proudění vzduchu pomáhá ochlazovat tělo více než krátké a těsné oblečení.

Pusťte ventilátor

Ventilátor je oproti klimatizaci lepší pro vaši peněženku i zdraví. Spotřebuje asi 1 procento energie, kterou žádá klimatizace. Je také zdravější, neboť využívá vzduch v místnosti, jenž je obvykle čistší než ten z klimatizace.

Oblečení do lednice

Před večerní sprchou si dejte pyžamo do lednice. Po sprše vás příjemně ochladí. Používáte-li tělové či pleťové mléko, uchovávejte je přes léto také v chladničce.

Vařte ráno nebo večer

Vaření během extrémních veder je jednou z nejhorších věcí, které můžete udělat, protože teplota v místnosti se násobně zvýší. Nemusíte-li, nezapínejte sporák ani troubu. Pokud již vaříte, nechte to na ráno nebo na večer, kdy teplota není tak vysoká.

Nohám koupel

Naplňte umyvadlo nebo kbelík studenou vodou a namočte do ní nohy. Nejlepší je, když nádobu naplníte tak vysoko, abyste si ochladila i kotníky.

Klobouk na hlavu

Ochrání ji před UV zářením a přímým slunečním svitem. Ideální je mít v kabelce i mini-rozprašovač s vodou, kterou můžete kdykoli doplnit a nastříkat třeba i na vlasy.

Ledový vír

Skvěle ochladíte místnost, když dáte led do velké nádoby a tu položíte pod puštěný ventilátor. Stoupající chlad z ledu rozfouká vír po místnosti.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden