Můj čas na kafíčko

Jak přežít mužský přechod?

Je v poslední době váš muž jako vyměněný? Nemá snad krizi středního věku?

Donedávna se váš drahoušek povaloval na gauči, a najednou je celý nervózní, pořád se pozoruje a odmítá si připustit, že začíná stárnout? Mužský přechod má občas pořádně těžký průběh! Máme pro vás zaručené rady, jak to přežít.

Je tomu vašemu kolem padesátky a zdá se vám, že se z něj stává jiný člověk? Je hned unavený, vyčerpaný, nervózní a podrážděný, takže se stává téměř až postrachem?

Mladá žena je velké pokušení.

V posteli to už není, co bývalo, a když už k sexu dojde, zradí ho potíže s erekcí? To všechno může znamenat jediné: mužský přechod s krizí středního věku jsou tu. Některé muže to ani nerozhodí, zatímco jiní doslova trpí, když se přidá snížená fyzická výkonnost, zhoršení paměti či depresivní nálady.

Co se to s muži tedy děje?

Muži si neradi připouštějí, že je může postihnout krize středního věku. Kdo z nich by se chtěl stát dobrovolně uzlíčkem nervů? Mnoho mužů netuší a jen málo přizná, že něco takového, jako je mužský přechod, existuje.

S přibývajícím věkem jim ubývá testosteron, dochází k fyziologickým změnám, což má vliv na jejich nálady a kvalitu života. Přece jen to ale chlapi mají lepší. Snižování tvorby pohlavních hormonů probíhá postupně, ne naráz jako u žen.

Přechod u mužů a žen

Když muž dozraje do padesátky, začne bilancovat svůj život. Porovnává sám sebe a svůj život s tím, co si přál. Představy a realita jsou ale od sebe mnohdy až neskutečně vzdálené. Ve dvaceti má každý nějakou představu, jak by si přál, aby se jeho život vyvíjel.

Osobnostně zralý padesátník si pro radost pořídí třeba kolo, cestuje nebo se začne věnovat sportu, který chtěl dělat vždycky. Při troše dobré vůle se na cesty vypraví i s manželkou a ke sportu neopomene směrovat taky vaše společné potomky. Mnohem horší je to však s chlapíky, kteří jsou osobnostně nevyzrálí.

S kým to nejvíc zamává?

Najednou stojí před zrcadlem a kromě zaznamenání ubývajících vlasů si uvědomí, že jim táhne na padesát nebo mají padesátku dávno za sebou. Nebetyčný rozdíl mezi představami a realitou na ně dolehne tak, že se jej rozhodnou okamžitě dohnat.

Co nejdřív a nejrychleji. Dotyčný muž se začne pýřit jako páv, rodinu odsune stranou a urputně se věnuje pouze sám sobě. Někdy odsune rodinu stranou natolik, že se rozvede.

Náplast a mladá milenka

Strach přiznat si, že mládí je už pryč, vede k tomu, že se muž v přechodu začne ohlížet po mladších ženách, které ho obdivují a uznávají. On cítí, že mu síly ubývají, ale než to přiznat, radši hledá důkazy, že to tak není. S mladší ženou se ujišťuje, že ještě nepatří do starého železa.

Hodně mužů v přechodu podlehne touze po mládí natolik, že si s mladou ženou pořídí i novou rodinu. Ovšem stárnutí je trvalý proces a snahy o smlouvání s časem jsou odsouzeny k marnosti; tím spíše pak snaha čas zastavit.

Jak muži můžete pomoci?

Problémům ve vztahu se dá předcházet. Pokud jde o zdravotní problémy mužů, vyplatí se zajít za lékařem a dodržovat správnou životosprávu. Ovšem je potřeba začít dřív, než krize středního věku u muže začne.

Lze ji zvládnout jen v případě, máte-li spolu na co navazovat. Jestliže vás spojují zájmy a něco, co se týká pouze vás dvou, nikoli dětí. Právě ve středním věku se vám otvírá možnost věnovat se těmto společným zálibám naplno.

Nej recept na krizi

Když vaše děti vyrůstají z věku, který vyžadoval vaši péči, začněte myslete zase na sebe. S mužem můžete sledovat, jak se roky vašeho úsilí úročí, když děti odcházejí do svých životů.

I v práci máte krušné začátky obvykle za sebou, za ničím se už nehoníte. Máte volné ruce, abyste si konečně mohli s partnerem užívat ovoce vašeho vztahu. Když se to podaří, nalezli jste nejlepší recept, jak zvládnout krizi středního věku.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden