Můj čas na kafíčko

Jak přežít zimu s vitaminy?

Každou chvíli kýcháte nebo vás lechtá v krku? Klíčem k tomu, jak zdolat současné mrazivé dny, jsou vitaminy. Jenže které? A navíc není jedno, kdy je spolknete. Poradíme vám!  

Ráno je vhodné užívat vitamin B6, který nastartuje mozek, nahodí metabolismus, zlepší náladu. Vitamin C se doporučuje v době dopolední svačiny. Důležité je znát kombinace vedoucí k lepšímu vstřebání vitaminů. Třeba céčko si rozumí s flavonoidy a antioxidanty. Vhodná je i kyselina listová. Vitamin A je dobré užívat spolu se zinkem, vitamin E se selenem.

Vitaminy skupiny B si pomáhají vzájemně – proto známý B-komplex. Vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, betakaroten) tělo nejlépe zužitkuje po jídle. Multivitaminy jezte ráno, ale zcela postačí základní vitaminová řada (A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B6, B9 (kyselina listová), B12, kyselina pantotenová, biotin a cholin. Ostatních stačí jen stopové dávky.

Když se nenadopujete...
Vitaminy jsou esenciální látky, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské stravy. Nezbytnou součástí výživy jsou i minerální látky. Organismus si je nedokáže sám vytvořit. Mají významnou úlohu při růstu, pro metabolismus a jsou důležité i pro vedení nervových vzruchů. A co se bude s vaším tělem dít, když vás potká nedostek vitaminů a minerálů?

Vápník – nespavost, časté zlomeniny, kazivost zubů.

Měď – chudokrevnost, únava, snížení cholesterolu.

Chrom – rozhozená psychika, úzkosti, nadměrná chuť na sladké.

Křemík – nekvalitní vlasy, nehty, suchá pokožka, akné.

Železo – trvalá únava, bledá pleť, poruchy krvetvorby.

Zinek – problémy s pletí, špatné hojení ran, akné. Ideální je kombinace se selenem, ochrání proti únavě .

Vitamin C – snížená imunita.

Vitamin B6 a B12 pomáhá ženám, které dlouhodobě užívají hormonální antikoncepci.

Béčka – psychická únava, špatná koncentrace, praskání ústních koutků. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden