Můj čas na kafíčko

Jak se bránit dotěrným upírům?

Máte jasno v tom, jací lidé vám berou životní sílu a doslova vysávají vaši energii?

Energetičtí upíři jsou někdy zcela nenápadní. Po setkání s nimi se cítíte vyčerpaná, bez nálady a smutná. Poradíme vám, jak je rozpoznat, nastavit si hranice a nedovolit jim, aby vám brali vaši vitalitu.

Energetický upír je emočně nevyspělý člověk, který nemá schopnost empatie. Uvnitř sebe cítí bolest a nejistotu, a proto vycucává životní energii od druhých. Takovým upírem může být kdokoli ve vašem okolí.

Může se jednat o člena rodiny, kamarádku, kolegu, dítě či partnera. Jestliže jste pečující a empatická, můžete upíří jedince přitahovat jako ovocná šťáva octomilky. Tak si pojďme pěkně popořadě ujasnit, kdo se vlastně může v upířím hávu skrývat.

Neklidný šílenec

Neustále potřebuje kolem sebe vytvářet dramata. Schválně rozděluje lidi kolem sebe, pomlouvá, vymýšlí si, překrucuje pravdu podle toho, jak se to jemu hodí, a rozdmýchává problémy či hádky. V jeho životě chybí náboj, a proto ho tímto způsobem čerpá z ostatních.

Libuje si ve vytváření krizí, ze kterých nasává negativní emoce. Jak se mu můžete bránit? Nereagujte na jeho bytostnou potřebu vytvářet konflikty a tragické situace. Vůbec se s ním ani nedohadujte. Řekněte mu prostě, že s ním jeho hru hrát nehodláte, a odejděte pryč.

Chce vzbudit lítost? Pozor na citové vyděrače!

Dominantní král

Je skálopevně přesvědčen o své neomylnosti. Má svou pravdu a nenechá si od nikoho nic vysvětlit. Jsou to často velice hlasití lidé, se kterými se nedá příliš diskutovat. Toto chování pramení z jejich vnitřní nejistoty, že jsou slabí a špatní. Jsou to například rasisté, sexisté či homofobové.

Naučte se nebrat si osobně to, co vám takový člověk říká. Mějte svůj názor, ale nehádejte se, buďte klidná a snažte se působit vyrovnaným dojmem. Pokud je to nutné, omezte s ním kontakt. Uvědomte si, že jejich pokus vás vyděsit pramení z hlubokého strachu, že budou ovládáni.

Hledač chyb

Tento energetický upír je ukázkový příklad člověka s nízkým sebevědomím. Aby si připadal lepší, než ve skutečnosti je, neustále hledá chyby na vás. Pořád vás sráží, kritizuje a snaží se z vás udělat chudinku. Zde je nejlepším způsobem vypouštět jeho slova úplně z hlavy a nebrat si osobně jeho kritiku ani jedovaté poznámky.

Narcistický upír

Je zahleděný sám do sebe. Soustředí se pouze na to, co prožívá on, a o vás se takřka nezajímá. Setkání s takovým člověkem je vždycky plné „já, já, já“. O sobě dokáže povídat hodiny a vás se na nic nezeptá? Tady svítí červené světlo! Pokud se jedná o blízkou osobu, zkuste s ní mluvit na rovinu.

Upozornit ji na to, že by se o vás také měla trochu zajímat. Obecně se ale těmto lidem raději vyhýbejte úplně. Nic vám do života nepřinesou a jen berou. Pokud kontakt s nimi přerušit nejde, zkuste takového jedince alespoň výrazně omezit v jeho egocentrických projevech.

Trpící oběť

Tento upír věří, že je obětí a všichni jsou proti němu. Neustále si na něco stěžuje, nedokáže převzít odpovědnost za své činy a obviňuje ostatní za to, co se mu děje. Lidi kolem manipuluje a citově vydírá.

Pokud si všimnete, že daný člověk neustále řeší ta samá témata a čeká, že ho budete litovat, jasně mu řekněte svůj názor a poraďte mu, co byste dělala vy. Pokud čeká, že bude stále dokola opakovat to samé a vy ho budete chlácholit, je to špatně. Nezdržujte se problémy lidí, kteří si věci v životě nechtějí dát do pořádku.

Nevinný beránek

Nevinní upíři jsou lidé, kteří potřebují vaši upřímnou pomoc. Zejména to mohou být děti nebo dobrý přítel, jenž se zrovna nachází v těžké životní fázi.

Je důležité, abyste těmto lidem pomohla, ale zároveň nezapomínala na sebe a dobití svých baterek. Pokud totiž budete pořád v roli zachránkyně a hrdinky, může se stát, že oslabíte vlastní energii.

 

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden