Můj čas na kafíčko

Jak se bránit klíšťatům

Pokud nevěříte chemii, vyrobte si repelent sama.

Už brzy nám počasí dovolí i dlouhé vycházky a výlety do přírody. Ale přibývá nákaz klíšťovou encefalitidou či boreliózou, proto byste bez repelentů vyrážet neměli.

Pokud jste zastánci přírodní cesty a chcete se vyhnout zbytečné chemii, můžete nad parazity vyhrát i doma vyrobenou „zbraní“. Vyberte si z našich tipů.

Esenciální oleje

Éterické oleje klíšťatům nevoní. Mají totiž dobře vyvinutý čich a některá aromata jsou pro ně toxická. Než vyrazíte ven, nakapejte trochu oblíbeného esenciálního oleje na povrch válečku, jímž se odstraňují nečistoty z oblečení, a přetřete jím okraje nohavic, rukávů a dekoltu.

Jablečný ocet

Ocet je dalším přírodním prostředkem, díky kterému klíšťatům určitě vonět nebudete. Stačí smíchat 2 díly vody s 1 dílem jablečného octa a přidat pár kapek vonného oleje.

Směs olejů

Do lahvičky s rozprašovačem nalijte trochu rostlinného či mandlového oleje. Přidejte 20 kapek růžového oleje, hrnek vody a protřepte.

Vůně exotiky

Do vařící vody přidejte několik oloupaných a nakrájených pomerančů, nebo citronů, limetek či grapefruity. Vařte je zprudka asi minutu a poté na mírném ohni ještě hodinu. Citrusové plody vyjměte, vodu přeceďte a nechte vychladnout.

Peprmintový repelent

Klíšťata vůni peprmintu vysloveně nesnášejí. Smíchejte 2 hrnky vody s 20 kapkami peprmintového oleje a naplňte láhev s rozprašovačem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden